1.5 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneHistorische Turffabriek Griendtsveen staat te koop maar officiële eigenaar zegt van niets...

Historische Turffabriek Griendtsveen staat te koop maar officiële eigenaar zegt van niets te weten

Veel mensen dromen ervan om hun eigen Bed & Breakfast te runnen. Sommigen trekken er zelfs voor naar het buitenland, maar ook dichterbij huis is er nu de mogelijkheid om je eigen B&B te beginnen. Voor net iets onder de zeven ton kun je het Rijksmonument de Turffabriek in Griendtsveen kopen, alleen zegt de officiële eigenaar niets van de verkoop af te weten.

Omdat Bodean Brans en Marieke van Gerwen na twee jaar zijn gestopt met de Bed & Breakfast staat het pand aan de Deurneseweg nu te koop. Dat kan volgens Mario van Ooij helemaal niet omdat hij de officiële eigenaar is en niet Brans die volgens Van Ooij slechts huurder is. Tegenover het ED laat hij weten open te staan voor verkoop van het pand maar er zou geen akkoord tussen Brands en Van Ooij zijn over het verkopen van de oude Turffabriek. Mario van Ooij en zijn partner Els van Geffen hebben in het pand zelf ook enige tijd een Bed & Breakfast gerund.

‘Kop in het zand’
Brans en Van Gerwen hebben Griendtsveen inmiddels verlaten en zijn terug naar Helmond verhuisd. Via de Helmondse vastgoedontwikkelaar Pericia bieden zij het pand nu te koop aan voor 695.000 euro. Dat gebeurt volgens Van Ooij niet in overleg met hem, maar Jarreau Langermans van Pericia geeft aan advies te hebben ingewonnen met betrekking tot de verkoop van de verkoop van de Turffabriek en binnen deze kaders te hebben gehandeld. “De juridisch eigenaar is hier in februari/maart ook schriftelijk van op de hoogte gebracht, maar heeft vervolgens zijn kop in het zand gestoken”, zegt Langermans.

Restylen
De Turffabriek kreeg landelijke bekendheid doordat stylistenduo Frank Jansen en Rogier Smit bekend van het SBS6-programma ‘Paleis voor een prikkie’, in 2020 met het RTL 4-programma ‘Frank & Rogier Checken’ langskwamen. Ze hielpen Brans en Van Gerwen door een aantal dingen te restylen in het pand maar het mocht niet baten want de gasten bleven weg.

Rijke historie
Het pand dat in 1899 werd gebouwd heeft een rijke historie. De voormalige turfstrooiselfabriek van Griendtsveen betreft het laatste restant van het vroegere fabriekscomplex voor de ver- en bewerking van de in Griendtsveen gewonnen turf. Nadat het gebouw na de Tweede Wereldoorlog enkele tientallen jaren heeft leeggestaan, kreeg het rond 1972 een nieuwe bestemming. Er werd een woongedeelte en een deel met kantoorfunctie gecreëerd.

Woongroep
De Turffabriek werd in 1980 gekocht door een aantal mensen die daar een woongroep vormde. Later ontstond vanuit dat collectief, bouwbureau De Loods dat tot in 2004 in het pand zat en daarna verhuisde naar het voormalige klooster Mariëngaarde in Aarle-Rixtel.

Cultuurhistorisch belang
Het pand is van cultuurhistorisch belang als laatste restant van het fabriekscomplex waaraan Griendtsveen mede zijn ontstaan heeft te danken en daarom belangrijke economisch historische waarde bezit. Architectuurhistorisch en typologisch is het gebouw van belang vanwege de nog grote herkenbaarheid als voormalig fabrieksgebouw. De makelaar van Brans geeft aan dat de gemeente Horst aan de Maas open staat voor eventuele nieuwe plannen, zolang er maar leven blijft in de voormalige Turffabriek.

Foto’s: Facebook Jarreau Langermans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen