18.5 C
Deurne
vrijdag 14 juni 2024
Home- DeurneHogere opkomst in gemeente Deurne bij Europese verkiezingen

Hogere opkomst in gemeente Deurne bij Europese verkiezingen

De opkomst van de verkiezingen voor het Europees Parlement in de gemeente Deurne is 36,18 procent. Dit is bijna 3 procent hoger dan 5 jaar geleden, toen was de opkomst 33,24 procent. De volledige uitslagen worden zondag 26 mei na 23.00 uur bekendgemaakt wanneer het laatste stembureau in Italië is dichtgegaan.

Op vrijdag wordt er nog gestemd in Ierland en Tsjechië, zaterdag in Tsjechië, Letland, Malta, en Slowakije. En zondag in Oostenrijk, België, Bulgarije, Kroatië, Cyprus, Denemarken, Estland, Finland, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Italië, Litouwen, Luxemburg, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Spanje en Zweden.

De PvdA is de grootste partij geworden bij de Europese verkiezingen. De VVD en het CDA werden tweede en derde volgens de landelijke exitpoll van NOS/Ipsos. De opkomst is landelijk net als in Deurne een stuk hoger dan in 2014. 41 procent stemde dit jaar, vijf jaar geleden was dat 37,3 procent.

Het Europees Parlement in Straatsburg en Brussel beslist over belangrijke wetgeving in heel Europa met een jaarlijkse begroting van zo’n 2 miljard euro. Er zijn 751 zetels te verdelen, naar het aantal inwoners per land. Voor Nederland zijn dat er 26.

Foto: Flickr

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen