11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneHulp voor bedrijventerreinen in regio bij zoektocht naar verduurzamingskansen; ‘Heel veel werk...

Hulp voor bedrijventerreinen in regio bij zoektocht naar verduurzamingskansen; ‘Heel veel werk aan de winkel’

Voor de verduurzaming van bedrijventerreinen in de regio, gaat een projectmanager van VNO-NCW Brabant Zeeland in samenwerking met Innovatiehuis de Peel aan de slag om ondernemers daarbij te helpen.

Projectmanager Geri Wijnen legt uit dat gemeenten zich in de energietransitie vaak richten op het verduurzamen van woonwijken. “Maar als je ziet hoeveel stroom en gas bedrijventerreinen gebruiken, dan valt daar veel meer winst te halen”, zegt Wijnen.

Kranenmortel
Als eerste gaat ze een plan van aanpak maken: “Per bedrijventerrein breng ik in kaart welke initiatieven er lopen, wie de betrokken ondernemers zijn en waar we de meeste winst kunnen behalen. Er zijn al veel goede initiatieven in de Peel, zoals in Deurne op de Kranenmortel bijvoorbeeld, en op Groot Schooten in Helmond.”

Juiste kennis
In de Peel zijn er zo’n 55 grote en kleine bedrijventerreinen. “Op al die terreinen moet iets gebeuren, maar bij veel ondernemers ontbreekt de juiste kennis. De energietransitie staat inmiddels wel op de agenda, maar er is nog zoveel meer. Denk aan watergebruik, hittestress circulaire economie en duurzame mobiliteit. Dat soort thema’s zijn nu nog onderbelicht. Er is op heel veel fronten werk aan de winkel”, vertelt Geri Wijnen. Als ze merkt dat er een al bestaand initiatief is dat goed werkt, dan wordt dat gedeeld met andere bedrijventerreinen in de Peel: “Zo voorkomen we dat ieder terrein in de regio het wiel zelf moet uitvinden en we delen onze kennis.”

Passie
Wijnen heeft zowel een bouwkundige- als vastgoedachtergrond en is kwartiermaker verduurzaming op bedrijventerrein De Hurk in Eindhoven. “Hiervoor werkte ik bij een adviesbureau in ruimtelijk ordening en daarvoor bij een projectontwikkelaar. Ik ben gegrepen door alles wat te maken heeft met verduurzamen. Mijn ervaring en passie komen samen in deze rol”, aldus Wijnen.

Verbindingen
Ook is de nieuwe projectmanager goed bekend met de regio. “Ik ben opgegroeid in Noord-Limburg, tegen de Peel aan. Mijn ouders hadden een melkveebedrijf. Inmiddels woon ik alweer ruim 20 jaar in Eindhoven. Bij Innovatiehuis de Peel zit ik tussen mijn roots en mijn huidige omgeving in. Het is mooi om verbindingen te leggen tussen beide omgevingen.”

Per bedrijventerrein zijn er volgens Geri koplopers nodig die samen aan de slag gaan. Ondernemers die willen verduurzamen samen met andere bedrijven op een bedrijventerrein, kunnen contact opnemen met Wijnen door een e-mail te sturen naar geriwijnen@innovatiehuisdepeel.nl of te bellen met 06-82098447.

Foto: DMG/Innovatiehuis de Peel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen