13.7 C
Deurne
maandag 25 september 2023
Home- DeurneMysterieuze palen aan Langstraat in Deurne zijn tijdelijke bakens voor vleermuizen

Mysterieuze palen aan Langstraat in Deurne zijn tijdelijke bakens voor vleermuizen

Het gonsde in Deurne al van de geruchten over de palen en schermen die een paar weken geleden zijn geplaatst aan de Langstraat richting Venray. Het blijken tijdelijke bakens te zijn, die er voor moeten zorgen dat mogelijk aanwezige vleermuizen niet gedesoriënteerd raken doordat op die plek bomen zijn gekapt.

Voor de reconstructie van de N270 is het noodzakelijk dat langs de weg ruim 200 bomen en 1,3 hectare van het Walsbergse bos verdwijnen. De provincie heeft nu voor het geval er vleermuizen in het gebied zijn, de palen en schermen over een kilometer lengte geplaatst zodat de dieren een alternatief oriëntatiepunt hebben.

Sonar
“De geleidingsschermen zijn uit voorzorg geplaatst, we weten niet zeker of er vleermuizen actief zijn op die plek”, zegt omgevingsmanager Sander Kwakkernaat van de provincie Noord-Brabant. “De beestjes navigeren bij hun vluchten op sonar en als ze geen signaal terugontvangen van een obstakel, dan duiken ze naar de grond. Als je dus veel bomen gaat kappen langs een weg, moet je voorzorgsmaatregelen nemen en de vleermuizen een alternatief bieden voor de gekapte bomen”, vertelt Kwakkernaat.

Nieuwe aanplant
De provincie moet volgens de omgevingsmanager er vanuit gaan dat er mogelijk een vleermuizenroute loopt: “Het staat niet vast of die er wel of niet is, maar om te voorkomen dat er dieren gewond raken, is de tijdelijke afrastering geplaatst. Op het moment dat de nieuwe aanplant van bomen heeft plaatsgevonden, kunnen de palen en de schermen weer verwijderd worden.”

Lees ook:

Foto: Dave van Hattem

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen