14.4 C
Deurne
zondag 28 april 2024
Home- HelenaveenInbraak in woning van vermoorde Jan van Mullekom; nabestaanden mogen huis nog...

Inbraak in woning van vermoorde Jan van Mullekom; nabestaanden mogen huis nog steeds niet in

In het huis van de vorig jaar vermoorde pluimveehouder Jan van Mullekom uit Helenaveen is donderdagavond ingebroken. Camera’s hebben vastgelegd dat drie inbrekers zeker een half uur binnen zijn geweest in de woning aan de Lage Brugweg in Helenaveen. Waar ze naar op zoek waren is onduidelijk, de inbrekers zijn vertrokken zonder buit.

Ondertussen mag het gezin van Van Mullekom al anderhalf jaar de woning niet betreden omdat de politie de zaak nog steeds in onderzoek heeft. Na een eerdere inbraakpoging mocht de familie voor het plaatsen van camera’s zelfs geen stroom uit het huis gebruiken. Daarom werd uiteindelijk maar gekozen voor een paar bewakingscamera’s die werken op zonne-energie.

Financiële zorgen
De vaste lasten van het huis lopen voor de nabestaanden wel gewoon door. De vader van de partner van Jan van Mullekom, vertelt tegenover Omroep Brabant dat zijn dochter nu iedere maand 1500 euro aan hypotheek, plus gas en licht moet  betalen: “In totaal gaat het nu al om bijna 30.000 euro. Voor niks.” Daarnaast zijn ook haar toeslagen stopgezet, vertelt de vader: “De erfenis van de kinderen staat nu op een geblokkeerde rekening, omdat ze nog minderjarig zijn. Maar het telt wél mee bij haar vermogen. Dat is daardoor nu te hoog voor onder meer de huur- en zorgtoeslag.”

Buiten de financiële zorgen, is er bij de familie ook angst omdat er nog steeds veel onduidelijk is in de zaak. Enkele weken geleden is nog opnieuw gezocht in het huis. Dit keer volgens de politie met ‘nieuwe middelen’. Zolang het onderzoek loopt kan de politie niks zeggen over mogelijke aanwijzingen en blijft het gezin in het ongewisse: “Mijn dochter heeft geen enkel idee waarom Jan zo is toegetakeld. Ze vraagt zich af of zij en de kinderen nu ook gevaar lopen.”

Raadsel
De 47-jarige Van Mullekom werd op 11 juli 2022 rond 8.00 uur zwaar toegetakeld gevonden door een naaste en werd daarna in kritieke toestand overgebracht naar het Radboud ziekenhuis in Nijmegen. Daar overleed hij enkele dagen later aan zijn verwondingen. Een Team Grootschalige Opsporing (TGO) werd ingezet om te onderzoeken wat er precies gebeurd was. Ook specialisten van de Forensische Opsporing deden meerdere keren onderzoek naar bruikbare sporen in de woning.

Al snel werd uitgegaan van een gewelddadige overval, maar de precieze reden daarvoor bleef ondanks uitgebreid rechercheonderzoek een raadsel. In eerste instantie werd er vanuit gegaan dat de daders mogelijk gevlucht waren via een route die vanaf de Lage Brugweg uitkomt bij Esso Tankstation aan de A67. Ook deed de politie vorig jaar in verschillende talen een oproep om tips te melden: “In de regio wonen en werken veel mensen uit bijvoorbeeld Polen, Litouwen en Oekraïne, die we in het Nederlands niet bereiken”, verklaarde de politie destijds.

Grote impact
Dat het huis voor de nabestaanden nog steeds niet toegankelijk is en er nu is ingebroken, maakt het er voor hen niet makkelijker op. De politie laat weten dat ze snapt dat de sluiting van het huis grote impact op de familie heeft, maar dat het nodig is om de toedracht van het misdrijf en de daders te achterhalen.

Het gezin hoopt dat er snel antwoorden komen en dat het huis op korte termijn wordt vrijgegeven: “Ze hebben nu geen flauw idee wanneer dat eindelijk gaat gebeuren.” Als er niet snel verandering in de situatie komt, overwegen de nabestaanden om een kort geding aan te spannen.

Foto’s: Walter van Bussel – Bron: Omroep Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen