18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneVanaf 1 januari 2024 eindelijk gratis parkeren in Deurne; ‘Het wordt zeker...

Vanaf 1 januari 2024 eindelijk gratis parkeren in Deurne; ‘Het wordt zeker wennen’

Veel inwoners en vooral ondernemers in het centrum van Deurne vragen er al jaren om en op maandag 1 januari 2024 is het dan eindelijk zover: gratis parkeren in Deurne. Het geldt overigens niet voor alle parkeerplaatsen, want in parkeergarage Wolfsberg kan je pas vanaf 13.00 uur en alleen de eerste vier uur gratis parkeren.

“Het gratis parkeren in het centrum van Deurne wordt zeker wennen”, zegt wethouder Marinus Biemans. “Door nu te starten, te ervaren en te monitoren verwachten wij de juiste input te kunnen verzamelen voor de voor Deurne best passende vorm van parkeerregulering.”

Monitoren
Wat precies het effect zal zijn van het opheffen van betaald parkeren moet zich in de praktijk gaan uitwijzen. “We gebruiken de eerste helft van 2024 om de effecten op de parkeerdruk te monitoren. Parkeerregulering is namelijk ooit ingevoerd om specifieke parkeeroverlast te voorkomen. Dit doel kan met het gratis parkeren onder druk komen te staan”, aldus Biemans.

Dat is ook de reden dat in parkeergarage Wolfsberg pas vanaf 13.00 uur en alleen de eerste vier uur gratis kan worden geparkeerd. “Daarna geldt in de parkeergarage een progressief parkeertarief, wat wij nodig achten om hier een ongewenst hoge parkeerdruk, vanwege het langdurig parkeren door niet-abonnementhouders, te voorkomen”, legt wethouder Biemans uit.

Parkeermeters
Als op 1 januari 2024 het gratis parkeren ingaat in het centrum van Deurne, wordt begonnen met het buiten gebruik stellen van de parkeermeters. Naast de ticketautomaten die dan niet meer werken, zal ook het bel-parkeren niet meer actief zijn.

Bewoners en ondernemers in het centrum en het zogenoemde schilgebied daaromheen ontvangen van de gemeente een brief met uitleg over het gratis parkeren. Dat geldt ook voor personen die een abonnement hebben voor parkeergarage Wolfsberg. Op straat worden mensen bij de ticketautomaten en parkeerbebording geïnformeerd. Daarnaast start de gemeente samen met Centrummanagement Deurne een communicatiecampagne om inwoners van de gemeente Deurne en de regio te informeren.

De gemeente benadrukt dat de parkeersituatie aandachtig wordt gemonitord. Op basis hiervan wordt een evaluatierapport opgesteld waarin conclusies en aanbevelingen komen staan wat betreft de ervaringen met het gratis parkeren en de eventuele bijsturing daarvan.

Foto: Facebook gemeente Deurne

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen