7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneInformatieavond hoogbegaafdenonderwijs

Informatieavond hoogbegaafdenonderwijs

Op 8 maart vanaf 19.30 is er voor belangstellenden een informatieavond over het hoogbegaafdenonderwijs, op Basisschool D’n Heiakker, Patrijs 33 in Deurne. Daar krijgen ca. 95 hoogbegaafde kinderen uit de regio vijf dagen per week onderwijs dat past bij hun manier van leren. 

Een kind op de “Leo” kan vergeleken worden met een cheeta, het snelste dier op aarde. Zet hem in een hok van de dierentuin en hij zal nooit kunnen laten zien wat hij allemaal kan. Zijn ultieme snelheid zal op een kleine oppervlakte nooit bereikt worden, maar geef hem de ruimte en zijn ongekende talent komt tot uitdrukking. In het Leo-onderwijs krijgt het kind de vrijheid om de grenzen van zijn of haar mogelijkheden te ontdekken en leren om deze optimaal te benutten. Het onderwijsmateriaal is uitdagend en reikt verder dan de schoolmuren.

Hoogbegaafde kinderen worden vaak verward met slimme kinderen. Slimme kinderen hebben een hoge intelligentie en kunnen vaak goed meekomen op school. Hoogbegaafde kinderen hebben in aanleg een heel ander neurologisch systeem, waardoor zij informatie intenser en sneller waarnemen. Hierdoor zijn zij anders in hun denken, doen en voelen. Zij kunnen schoolkennis vlot opnemen, maar dat wil niet zeggen dat zij deze kennis ook snel kunnen omzetten in goede resultaten. Daarnaast kunnen hoogbegaafde kinderen extreem gevoelig zijn voor de emoties van anderen en (fysieke) prikkels en daar enorm op reageren. Zij kunnen verder een sterk rechtvaardigheidsgevoel hebben, heel kritisch zijn, perfectionistisch overkomen en de lat hoog leggen op het gebied van prestaties. Als de school onvoldoende kennis en mogelijkheden heeft op dit gebied, is de begeleiding binnen het regulier basisonderwijs ontoereikend. De aansluiting met leeftijdsgenoten kan ook moeilijk zijn. Vaak wordt gedacht dat hoogbegaafde kinderen sociaal-emotioneel achterlopen, maar het tegendeel is waar. Zij hebben juist zeer veel behoefte aan contact, maar dan met ontwikkelingsgelijken. Kinderen die in essentie net zo gevoelig zijn. Er zijn dan nog steeds onderlinge verschillen.

U bent van harte welkom op basisschool “D’n Heiakker”, Patrijs 33 in Deurne. Aanmelden kan door een mail te sturen naar anne.koolen@prodas.nl, coördinator Leo-onderwijs basisschool D’n Heiakker.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen