11.7 C
Deurne
dinsdag 28 juni 2022
Home- DeurneInformatiebijeenkomst in Helenaveen over beperking van beregening in de Peel

Informatiebijeenkomst in Helenaveen over beperking van beregening in de Peel

De nieuwe regels wat betreft beregening met grondwater in de Peel leveren bij boeren en bewoners nogal wat vragen op. Zaken zoals: ‘Mag ik nog beregenen?’, ‘Ligt mijn bedrijf in de bufferzone?’, ‘Kan ik nu een vergunning aanvragen en hoe moet dat?’ Daarom houden de provincies Limburg en Noord-Brabant op woensdag 22 juni een informatiebijeenkomst in Helenaveen.

Vanwege een aanpassing in het Natura 2000-beheerplan Peelvenen hebben de twee provincies vorige maand besloten dat boeren in de Deurnsche Peel, Mariapeel en Groote Peel bij droogte alleen mogen beregenen met grondwater onder bepaalde voorwaarden. Die regels gelden voor de komende twee jaar, daarna komt er een definitieve en strengere regeling. Er is tot 6 juli nog mogelijkheid om een zienswijze in te dienen over het ontwerpbesluit.

Veel en complex
Op dit moment speelt er veel in- en rondom het Natura 2000-gebied de Peelvenen; beperkt beregenen, gebiedsgerichte aanpak Vitale Peel en het stikstofvraagstuk. Te veel en te complex om allemaal in de informatiebijeenkomst te behandelen, geven de provincies aan. Daarom wordt voor nu geconcentreerd op vragen over en de gevolgen van het Natura 2000-beheerplan en de beoogde overgangsperiode voor agrariërs wat betreft de beregening met grondwater.

Binnenlopen
Bij de bijeenkomst over de beperking van beregening in de Peelvenen kunnen bezoekers van 17.00 tot 20.00 uur binnenlopen om vragen te stellen. Bij binnenkomst staat er een gastheer of -vrouw klaar om vragen te koppelen aan de juiste experts op het gebied van hydrologie, ecologie, juridisch en het algemene proces. Ook is er een mogelijkheid voor een een-op-een-gesprek. Je hoeft je voor informatiebijeenkomst niet van te voren inschrijven.

De bijeenkomst vindt woensdag 22 juni plaats in De Gouden Helm aan de Oude Peelstraat 3 in Helenaveen. Wil je vooraf vragen stellen? Stuur dan een email naar landbouwenvoedsel@brabant.nl of bel met 073-681 2812.

Op de website van de provincie Noord-Brabant vind je een toelichting op het besluit en staan al enkele antwoorden gegeven op veel gestelde vragen. Deze vind je onderaan deze link: https://www.brabant.nl/actueel/nieuws/natuur-en-landschap/2022/nieuw-aangepast-beheerplan-peelvenen-en-overgangsperiode-voor-agrariers-beperking-beregening.

Foto: provincie Noord-Brabant

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen