8.4 C
Deurne
maandag 3 oktober 2022
Home- DeurneInwoners Deurne dachten mee over nieuwe burgemeester

Inwoners Deurne dachten mee over nieuwe burgemeester

De nieuwe burgemeester van Deurne moet vooral een echte burgervader of burgermoeder zijn, zichtbaar aanwezig bij evenementen en activiteiten, communiceren over alles wat er speelt en vooral netwerken binnen de gemeente.

Dat zijn de belangrijkste uitkomsten van een enquête onder inwoners over de nieuwe burgemeester. Het maakt inwoners niet veel uit of de nieuwe burgemeester een vrouw of een man is. Ze vinden het wel belangrijk dat de nieuwe burgemeester bekend is met Deurne. Inwoners konden in de enquête ook een advies geven aan de nieuwe burgemeester en aangeven welke plek in de gemeente ze aan hem of haar willen laten zien. Hierop kwamen veel verschillende reacties binnen. Kijk voor alle reacties op www.deurne.nl.

Het onderzoek liep van 6 tot en met 31 maart. Hoewel een groot deel van deze periode werd beheerst door het coronavirus, reageerden er toch bijna 500 mensen op de enquête. Het onderzoek is gehouden, omdat Deurne op zoek is naar een nieuwe burgemeester. Op 1 februari 2021 neemt Hilko Mak afscheid als burgemeester van de gemeente Deurne. Hij gaat met pensioen.

Profielschets

De gemeenteraad van Deurne bedankt de inwoners die hebben meegedaan met het onderzoek hartelijk voor hun bijdrage. De resultaten worden verwerkt in de profielschets. De gemeenteraad geeft hierin aan wat zij belangrijk vindt als het gaat om de nieuwe burgemeester. De profielschets wordt in een bijzondere raadsvergadering op 19 mei vastgesteld en in ontvangst genomen door de Commissaris van de Koning voor Noord-Brabant, Wim van de Donk. Na vaststelling van de profielschets stelt hij de vacature open. Belangstellenden kunnen gedurende drie weken solliciteren voor de functie van burgemeester van Deurne.

De sollicitatieprocedure

De Commissaris van de Koning maakt na de sollicitatietermijn een selectie van benoembare kandidaten en bespreekt deze na de zomer met de vertrouwenscommissie. Hierin hebben alle fractievoorzitters zitting, ondersteund door de griffier en de gemeentesecretaris. De vertrouwenscommissie bepaalt wie uitgenodigd wordt voor een sollicitatiegesprek.

Na de sollicitatiegesprekken stelt de vertrouwenscommissie een aanbeveling van twee kandidaten op. In een besloten vergadering stelt de gemeenteraad het advies met de twee kandidaten vast. Enkel de naam van de beste kandidaat wordt bekend gemaakt in een openbare vergadering.

Beëdiging en installatie

De aanbeveling van de gemeenteraad met het advies van de Commissaris van de Koning wordt naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gestuurd. Daarna benoemt de Koning de nieuwe burgemeester van Deurne bij Koninklijk besluit. De beëdiging en installatievergadering is gepland eind 2020.

Resultaten van de enquête

De resultaten van de enquête zijn te vinden op www.deurne.nl > knop ‘Nieuwe burgemeester’.

Foto”Wikimedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen