2.2 C
Deurne
vrijdag 22 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneInwoners Deurne gaan meer betalen om gemeente nog schoner te krijgen

Inwoners Deurne gaan meer betalen om gemeente nog schoner te krijgen

Voor de plannen om als gemeente Deurne nog minder restafval te produceren, gaan de inwoners per huishouden jaarlijks tussen de 15 en 20 euro meer afvalstoffenheffing betalen. De gemeente geeft aan dat Deurne het goed doet met per persoon 86 kilo restafval per jaar maar dat het nog beter moet. In 2025 wil de gemeente zitten op 30 kilo per persoon per jaar.

Aan de ene kant betekent dat hogere kosten de inwoners maar aan de andere kant komen er wel een aantal subsidieregelingen en nieuwe gratis services, waarbij de inwoners van de gemeente bepaald afvalsoorten gratis kwijt kunnen. “Met dit nieuwe plan blijft de afvalstoffenheffing laag in vergelijking met andere gemeenten. De service naar inwoners wordt verbeterd”, legt de gemeente uit op hun website.

De belangrijkste veranderingen op een rijtje.

  • Het tarief op GFTE-afval wordt verlaagd om het scheiden van het restafval en het aanbod van etensresten te stimuleren. Het wordt niet helemaal gratis om te voorkomen dat inwoners vrijwel lege containers aanbieden. Ook komt er de mogelijkheid om een kleinere GFTE-container aan te vragen van 80 liter in plaats van 140 of 240 liter.
  • De grote container van 240 liter aan huis vervalt sowieso. Inwoners kunnen alleen nog maar kiezen voor een container van 80 of 140 liter De ledigingsmogelijkheid is één keer per vier weken. Ook in de zomermaanden juli en augustus blijft dat één keer per vier weken, dat is nu nog één keer per twee weken in de zomer.
  • Snoeiafval dat nu nog vaak in de groene bak wordt gegooid, kan voortaan vier keer per jaar gebundeld aan straat worden gelegd. Bij deze snoeiroute worden twee keer in het voorjaar en twee keer in het najaar bladeren en takken opgehaald.
  • Er komt een subsidie voor korting op een startpakket voor wasbare luiers. Wegwerpluiers zorgen voor 1 ton afval per kind, wasbare luiers zorgen nauwelijks voor afval. Onder meer hierdoor stoten zowel de productie als het wassen van wasbare luiers 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 uit dan wegwerpluiers.
  • Bij de aanschaf van een compostvat krijg je ook subsidie van de gemeente. Het gebruik van eigen compost vermindert in het storten en verbranden van afval.
  • Er ligt een plan om via Blink gratis biobakken aan de inwoners te verstrekken waardoor voedselresten in de keuken beter kunnen worden gescheiden. Geïnteresseerden krijgen ook extra informatievoorziening over het gebruik van de bakjes.
  • In samenwerking met kinderdagverblijven, peuterspeelzalen en verzorgingstehuizen worden brengvoorzieningen geplaatst voor luiers/incontinentiemateriaal.
  • Inwoners die chronisch ziek zijn gecompenseerd worden voor hun extra afvalkosten omdat zij vaak meer restafval hebben zonder dat zij hier iets aan kunnen doen. Denk aan incontinentiematerialen, stomazakken en dialysematerialen. Zij krijgen hiervoor een vaste jaarlijkse tegemoetkomende vergoeding. Het medisch afval kunnen zij ook, zoals nu ook al het geval is, gratis inleveren op de milieustraat. De incontinentiematerialen kunnen in de toekomst ook aangeboden worden via de speciale nog te maken brengvoorzieningen.
  • De pilot met de GRIP-wagen (Grondstoffen Inlever Punt) gaat door, waardoor inwoners de mogelijkheid houden om op vaste locaties gratis klein grof afval weg te brengen.
  • Om papierverspilling tegen te gaan, wil de gemeente de ja/nee-stickers voor reclamefolders aanpassen. Eind 2023 komen er ja/ja-stickers voor wanneer je toch nog papieren reclame in de brievenbus wilt ontvangen.
  • Er komt een afvalcoach en een communicatiecampagne waarbij de inwoners meer inzicht krijgen in het scheiden van afval.
- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen