11.6 C
Deurne
maandag 4 maart 2024
Home- DeurneTransparant Deurne vraagt burgemeester om coronapas ter discussie te stellen

Transparant Deurne vraagt burgemeester om coronapas ter discussie te stellen

De invoering van de coronapas is iets dat volgens Transparant-Deurne-lid Joan van Rixtel ter discussie moet worden gesteld. Dat zegt hij zaterdag 2 oktober in een interview op DMG Radio. “We zitten nu al vanaf maart 2020 met de gevolgen van corona en tot nu toe is er in de gemeenteraad nog geen enkele keer echt een discussie gevoerd over de maatregelen en hoe die tot stand zijn gekomen. Er zijn alleen maar informatieve updates geweest maar er is niet echt het gesprek over aangegaan”, geeft Van Rixtel aan.

Eerder vroeg hij in de commissievergadering Samenleving en Bestuur van de gemeente Deurne op dinsdag 16 september en via een brief aan de burgemeester aandacht voor het huidige landelijke beleid rond de coronapas en dinsdag 28 september diende Transparant Deurne hier ook een motie over in tijdens de gemeenteraadsvergadering.

Heel serieus
In de commissiebijeenkomst vroeg Van Rixtel aan burgemeester Greet Buters of zij bereid is om een halt toe te roepen aan wat hij noemt: “dit misdadige, manipulatieve beleid.” Burgemeester Buter gaf aan dat de commissievergadering niet de plek en het moment is om dit soort algemeen (corona)beleid te bespreken: “Op het moment dat wij nog steeds in een crisis verkeren, en daar kunt u het mee eens zijn en daar kunt u het mee oneens zijn en dat mag allemaal. Maar wanneer dit aan de hand is, kan ik niet anders en WIL ik niet anders dan die taak heel serieus nemen.” Op de opmerkingen van Van Rixtel reageerde Buter ook met: “Ik ga dit spel niet meespelen.”

Discriminatiepas
Van Rixtel geeft aan dat de coronapas zorgt voor een tweespalt in de samenleving: “Je ziet dat bijvoorbeeld verenigingsbesturen uiteen vallen omdat sommige leden er niet bij kunnen zijn tijdens bijeenkomsten in buurthuizen. Maar ook jongeren die niet gevaccineerd zijn, worden hard aangepakt waarbij ze op school buiten worden gesloten”, vertelt Van Rixtel in een radio-interview bij DMG. Daarom heeft hij in de vorm van een persoonlijke boodschap aan de burgemeester een inhoudelijke vraag gesteld, maar die ook tegelijkertijd bij elk individueel raads- en commissielid neergelegd. In de brief aan de burgemeester stelt hij de vraag: “De discriminatiepas. Gaat u handhaven…of gaat u zich hier tegen uitspreken.”

Publieke gezondheid
Greet Buter maakt in de bijeenkomst duidelijk aan Transparant-Deurne-lid Joan van Rixtel dat haar verantwoordelijkheid ligt bij de volksgezondheid en het uitvoeren van haar taken als burgemeester: “Ik kan me voorstellen dat er in deze commissie ook hele andere standpunten zijn. Wat mijn taak is als burgemeester;  is een taak die ik heb in het kader van de wet op de publieke gezondheid. Daar kunt u het mee eens zijn of niet mee eens zijn maar dat is mijn taak en dat ga ik ook doen.”

Irritatie
Van Rixtel spreekt de burgemeester aan op het aantal IC-patiënten op dit moment. De twee interpreteren de cijfers beiden op een verschillende manier wat tot irritatie over en weer leidt. “Ik wil zeggen tegen meneer van Rixtel dat ik begrijp dat hij een standpunt heeft dat afwijkt van het standpunt van misschien andere leden van deze commissie maar dat het handhaven en het toezicht rond alles wat onze publieke gezondheid raakt, een bevoegdheid is van mij als burgemeester. Ik neem die heel serieus, ik neem ook de gevoelens die in onze samenleving leven heel serieus”, legt burgemeester Buter uit.

Nationale discussie
Het lid van Transparant Deurne blijft in de commissievergadering proberen zijn standpunt kracht bij te zetten met de vraag over de bezetting van de IC-capaciteiten in de regio Zuidoost-Brabant maar hij wordt onderbroken door de voorzitter van de vergadering, Jerom Coppus: “We hebben hier geagendeerd, een toelichting op het evenementenbeleid en de handhaving daarvan. U trekt de discussie nu breder en dat kan ik eerlijk gezegd wel begrijpen want het is een nationale discussie. Dus deze discussie kan wel gevoerd worden maar niet vanavond in deze bespreking.”

In het interview dat zaterdagochtend op DMG Radio te horen was, geeft Van Rixtel aan dat hij hoopt dat zijn oproep er voor zorgt dat de discussie over dit onderwerp wordt aangezwengeld, zowel binnen de Deurnese politiek als bij de burgers in de gemeente. Van Rixtels boodschap aan de burgemeester is deze week ook als ingezonden brief in het Weekblad voor Deurne gepubliceerd.

Bekijk hieronder de volledige video van de discussie tussen Buter en Van Rixtel.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen