15.8 C
Deurne
zondag 16 juni 2024
Home- DeurneInzameling Stichting Taxus Taxi slaat jaar over; pas in 2024 weer van...

Inzameling Stichting Taxus Taxi slaat jaar over; pas in 2024 weer van start

Stichting Taxus Taxi heeft donderdag laten weten dat de taxusinzameling dit jaar niet doorgaat. Door aanhoudende problemen bij de verwerkers van het taxussnoeisel, ziet de organisatie geen andere mogelijkheid dan de inzameling voor nu af te gelasten.

Coördinator Werner Toonen van Taxus Taxi betreurt het nieuws over het overslaan van de inzameling in 2023 en begrijpt dat dit vervelend kan zijn voor de mensen die hen al jaren steunen. Toch kijkt hij vol goede moed richting de toekomst: “We hebben hele goede hoop dat we in 2024 weer als vanouds kunnen gaan inzamelen.”

Beperkte hoeveelheid
Vorig jaar had Stichting Taxus Taxi ook al te maken had met problemen in de verwerking van het snoeisel en werd in eerste instantie aangekondigd dat er niet kon worden ingezameld. Later bleek dat er toch een mogelijkheid was om een beperkte hoeveelheid taxussnoeisel te verwerken.

Geen ruimte
“De exacte oorzaak blijft lastig te achterhalen, maar duidelijk is wel dat de verwerkingsbedrijven in China en India simpelweg geen ruimte hebben om het nieuwe snoeisel te verwerken. Het snoeisel van 2022 wacht nog steeds op verwerking en als er in 2023 opnieuw taxus wordt ingezameld, zal dit alleen maar zorgen voor een nog grotere stapel van taxustakjes”, legt Toonen uit.

Kruidendrogerij
Al 15 jaar zet zijn organisatie zich in voor de strijd tegen kanker en nemen tienduizenden mensen deel aan de taxusinzameling. Het opgehaalde snoeisel wordt afgeleverd bij kruidendrogerij Roijkru in Oss, die het snoeisel droogt en gereed maakt voor transport naar het buitenland. Uit het snoeisel wordt een medicijn gemaakt voor de behandeling van kanker.

Voldoende medicijn
Werner Toonen zegt dat er op dit moment nog voldoende van het middel voorradig is. “Dat er in 2023 geen inzameling plaatsvindt heeft dus geen effect op de beschikbaarheid van het medicijn voor mensen die het nodig hebben. Echter, de voorraad is niet oneindig en daarom zal de inzameling in 2024 weer plaats vinden”, vertelt Toonen.

Lees ook: Stichting Taxus Taxi springt gat in de lucht; dit jaar toch een beperkte inzameling

Foto: Stichting Taxus Taxi

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen