8.5 C
Deurne
zondag 29 mei 2022
Home- DeurneJaarwisseling in Deurne zonder grote incidenten, wel veel vernielingen door vuurwerk

Jaarwisseling in Deurne zonder grote incidenten, wel veel vernielingen door vuurwerk

Ondanks het vuurwerkverbod werd er dit jaar in Deurne veel vuurwerk afgestoken tijdens de jaarwisseling. Daarbij zijn meer vernielingen aangericht met vuurwerk dan vorig jaar, meldt het ED. De teller van de schade van dit jaar in de gemeente staat al op 4500 euro en dat bedrag kan nog oplopen omdat nog niet alle meldingen zijn verwerkt. Vorig jaar bedroeg de schade 1096 euro.

Vooral verkeersborden, afval- en hondenpoepbakken en afvalcontainers werden opgeblazen met vuurwerk. Veel van deze vernielingen gebeurden al in de dagen voorafgaand aan de jaarwisseling. Bewoners meldden via social media in de laatste week van 2021 een groot aantal verkeersborden die door vuurwerk waren beschadigd. In totaal heeft de gemeente melding gekregen over 25 opgeblazen borden.

Weinig effect
Het vuurwerkverbod tijdens de jaarwisseling bleek in Deurne weinig effect te hebben. Om middernacht werd massaal geknald en waren overal in de gemeente grote vuurwerkshows te zien. Sommige mensen reageerden via social media verbaasd op het negeren van het verbod zoals Thea: “Ik dacht dat er een vuurwerkverbod was maar het lijkt wel oorlog buiten.” Of Richard die het asociaal vindt: “Een dikke middelvinger richting de zorg en welwillend Nederland.” Ook veel dierenbezitters reageerden geërgerd.

‘Even weer iets normaal’
Maar opvallend veel inwoners van Deurne reageren juist positief op het knalspektakel: “Sinds lange tijd leek er even weer iets normaal . Denk dat we dit nodig hadden of we nu van vuurwerk houden of niet, het gevoel was vertrouwd en een goed gelukkig nieuwjaar”, zegt Hetty. Ook Rita is het daarmee eens: “Prachtig al dat vuurwerk, als je al twee jaar lang alles verbied voor mensen moeten ze een keer uit de band springen. Bedankt inwoners van Deurne voor het schitterende vuurwerk, we hebben genoten!”

Goedkoper
Vooral in de Deurnese wijken Koolhof en Heiakker werd dit jaar veel vuurwerk afgestoken. Eén van de bewoners die vuurwerk afstak, vertelt tijdens de jaarwisseling: “Ik heb er dit jaar gewoon weer 500 euro tegenaan geknald. Heb vuurwerk in België gekocht en dat was van betere kwaliteit dan ik normaal in Nederland koop en nog een stuk goedkoper ook.”

Siervuurwerk
Een andere bewoner in de Koolhof reageert tijdens middernacht: “Hier was ik zo aan toe, dat vertrouwde positieve gevoel dat je krijgt van het vuurwerk met nieuwjaar. Die zware knallen, daar mogen ze van mij juist strenger op handhaven maar dat siervuurwerk is toch prachtig om te zien.”

Foto’s: Facebook John Michiels/Elly Kivits

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen