arrestatie van..." />
28.9 C
Deurne
zaterdag 20 juli 2024
Home- DeurneJacht op Oost-Europese roversbendes

Jacht op Oost-Europese roversbendes

De arrestatie van de drie Roemenen die afgelopen maandag in Deurne plaatsvond is niet op zichzelf staand. Het stel maakt deel uit van een grotere, rondreizende roversbende.

Stelen op bestelling
Het lukt de opsporingsdiensten maar moeilijk om grip te krijgen op het gezelschap dat steelt op bestelling. Ze beroven pinnende ouderen, pikken alle telefoons op een terras, halen ladingen spullen weg uit winkels of gaan er doodleuk vandoor in een zich toegeëigende auto. Kortom; ze zorgen voor een hoop leed.

Oost-Europa
Maar wie zijn ‘ze’ nou eigenlijk? We hebben het hier over een Oost-Europese roversbende. Ze steken de grens over met maar één doel: Nederlanders zoveel mogelijk geld afhandig maken. Er wordt gewerkt aan de hand van lijsten en naar gelang de vraag worden zo snel mogelijk de benodigdheden bij elkaar gejat.

Specialismen
Afgelopen maandag waren in Milheeze en Deurne twee bejaarde mensen het doelwit, zij werden beroofd van het geld dat ze net hadden gepind. De daders bleken van Roemeense afkomst te zijn en dat is geen toeval. De roversbende komt uit heel Oost-Europa maar Roemenië, Polen, Bulgarije en Litouwen staan met stip bovenaan de ledenlijst. Dit is gebleken uit onderzoek dat Dina Siegel uitvoerde aan de universiteit van Utrecht. De bende bestaat uit zowel mannen als vrouwen en ieder werkt volgens zijn of haar eigen specialisme. Bulgaarse en Roemeense zigeuners hebben zich vooral toegelegd op babbeltrucs en zakkenrollen, overige Roemenen en Polen struinen winkels af met lijstjes en confisqueren wat ze nodig hebben, autodieven komen met name uit Litouwen. Allen werken zeer professioneel en georganiseerd, dat is wat het zo lastig maakt om deze terreur te beëindigen.

Schade gigantisch
De schade die wordt geleden is gigantisch, zowel op financieel als persoonlijk vlak. Voor ondernemers geldt dat één op de vijf winkeldiefstallen op naam van de bende staat, dit betekent dat honderden miljoenen wegvloeien richting Oost-Europa. De schade van de overige fraudes en overvallen laat zich moeilijk meten, maar ook deze loopt in de papieren.

Task force
Omdat de bende zich door het rondreizende karakter maar moeilijk laat controleren is er vorig jaar een taskforce opgericht. Politie en justitie trekken daarin samen op met detailhandel en marechaussee. Doel van de taskforce is Nederland onaantrekkelijker maken voor de rovers om zo de terreur terug te dringen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen