De minderjarige vluchtelingen die sinds september vorig jaar in de opvanglocatie in Liessel verblijven, krijgen naast taalonderwijs en diverse cursussen ook les in hoe ze zich veilig in het verkeer kunnen bewegen.
“De afgelopen tijd hebben we gemerkt dat er meer aandacht nodig is voor de verkeersveiligheid van de jongeren, vooral tijdens het fietsen in de avond en nacht”, meldt het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). “We kregen signalen dat jongeren zonder verlichting fietsen en soms midden op de weg rijden, waardoor ze moeilijk zichtbaar zijn voor andere weggebruikers. Dat brengt niet alleen hun eigen veiligheid in gevaar, maar ook die van anderen op de weg.”
Trainingen
Om de veiligheid voor de jongeren en anderen te vergroten, hebben de medewerkers van de opvanglocatie verschillende trainingen en voorlichtingsbijeenkomsten gehouden om de jongeren bewust te maken van het belang van veilig fietsen. Bijvoorbeeld door te zorgen voor goede verlichting, het gebruikmaken van handsignalen en het fietsen aan de rechterkant van de weg. Alle jongeren zijn voorzien van fietsen en reflecterende hesjes om hun zichtbaarheid te vergroten.
“We blijven ons inzetten voor de veiligheid van onze jongeren en treffen waar nodig en mogelijk extra maatregelen. Daarnaast willen we regelmatig controles doen om ervoor te zorgen dat alle veiligheidsmaatregelen worden nageleefd”, aldus het COA.
Met handen en voeten
De jonge vluchtelingen die sinds november vorig jaar naar school gaan in Helmond, hebben voorafgaand ook in Liessel al lessen gevolgd van WerkvloerTaal om onze taal leren “Het is de bedoeling dat er Nederlands gesproken wordt op de locatie”, vertelt één van de vrijwilligers. “Daardoor was het soms communiceren met handen en voeten. Als we elkaar echt niet begrepen was de telefoon een uitkomst.”
In de periode voor ze onderwijs konden krijgen, heeft de LEVgroep ter overbrugging voor enkele dagdelen per week sociale en educatieve activiteiten aangeboden aan de vluchtelingen. Hierbij konden ze verschillende workshops en cursussen volgen, zoals koken en bakken, Djembé spelen en schaken.
Vogelhuisjes
Een vrijwilliger van het Repaircafé heeft een aantal van de jongeren geleerd hoe ze een band moeten plakken, een ketting kunnen maken en andere veel voorkomende reparaties kunnen doen. Met andere vrijwilligers maakten de ze vogelhuisjes en voedertafels. “Dat hadden ze snel onder de knie. Deze zijn ook allemaal op het terrein opgehangen. Op die middag kregen ze ook informatie over natuurgebied de Peel”, melden de medewerkers van de opvanglocatie.
Lees ook: Nieuwsdossier – Asielzoekers in Zeilberg en Liessel
Foto: gemeente Deurne