0.2 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- LiesselJonge vluchtelingen vinden hun draai in Liessel: ‘Doet me aan thuis denken’

Jonge vluchtelingen vinden hun draai in Liessel: ‘Doet me aan thuis denken’

Inmiddels verblijven ze bijna een maand op de locatie van het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA) in Liessel. In totaal 29 jongeren verhuisden van hun verblijf in Helmond naar de nieuwe plek aan het Zand 17. Ondertussen hebben de jongens en meisjes er al aardig hun draai gevonden en wennen ze langzaam aan het leven op de nieuwe plek en het ritme in Liessel.

“Het is hier lekker rustig, de omgeving doet me aan thuis denken. Ik vind het fijn om op natuur uit te kijken, in plaats van racende verkeersgebruikers (red. in Helmond)”, vertelt één van de jongeren. “Mijn eerste indruk is positief. Een locatie met veel buitenruimte waar de jongeren lekker kunnen voetballen en sporten”, zegt adjunct manager Renate Knoops van de nieuwe COA-locatie.

Verademing
Voor de minderjarige vluchtelingen die zonder ouders of begeleiders in ons land terecht zijn gekomen, zorgde de verhuizing naar de omgebouwde boerderij in Liessel voor de nodige zenuwen en spanning over hoe de nieuwe plek eruit zou zien en wat die hen zou brengen.

Bij aankomst in Liessel bleek dat de jongeren zich al snel thuis voelden en dolblij waren met de accommodatie. “Wat fijn om mijn eigen plekje te hebben hier en eindelijk tot rust te kunnen komen”, vertelt een 17-jarige vluchteling. De meeste jongeren sliepen voorheen op grote zalen met weinig tot geen privacy. In Liessel delen ze de kamers met twee personen. Dat blijkt voor velen een verademing.

Zelf koken
Ook de mogelijkheden om zelf eten te bereiden zijn een vooruitgang ten opzichte van de vorige opvanglocatie. “Yes, nu kan ik eindelijk zélf koken. Ik weet alleen nog niet zo goed waar ik de boodschappen kan halen, maar dat komt wel goed”, zegt een vluchteling van 16 jaar oud.

“Wij zijn dankbaar dat we in Liessel een plek hebben gekregen. Het leuke is dat veel van onze medewerkers en ook de jongeren van de Mierloseweg in Helmond meeverhuizen naar Liessel. Er is dus al een band tussen de meeste medewerkers, jongeren en het management. Dit zal in ons voordeel gaan werken”, legt adjunct manager Knoops uit.

Nederlandse taal
Vanaf begin november starten de jongeren met onderwijs in Helmond. Daarvoor hebben ze intakegesprekken gehad op school, zodat ze kunnen worden ingedeeld in startklassen. Tot die tijd richt het COA zich samen met de LEVgroep op een educatief en recreatief programma. De jongeren gaan hierbij aan de slag met bijvoorbeeld koken, fietsen repareren, sporten en andere activiteiten. Dit wordt gedaan in de Nederlandse taal, zodat ze zich ook op dat gebied kunnen ontwikkelen.

“De jongeren die bij ons verblijven, zijn afkomstig uit Syrië, Eritrea en West-Afrika. Ze zijn al enige tijd in Nederland en nog in afwachting van een beslissing van de IND (red. Immigratie en Naturalisatie Dienst) of ze in Nederland mogen blijven of niet. Hierdoor zijn de jongeren al enigszins bekend met de Nederlandse normen, waarden en regels”, vertelt Knoops van het COA.

Opvoedkundige taak
Omdat de jongeren zonder ouders of verzorgers in Nederland verblijven, nemen de medewerkers van het COA de opvoedkundige taak over en proberen ze de jongeren zelfredzaam te maken voor de toekomst. “We zijn dan ook 24/7 aanwezig in verschillende diensten. Daarnaast heeft iedere jongere een eigen voogd, als wettelijk vertegenwoordiger”, aldus Renate Knoops.

Met de komst van de minderjarige asielzoekers in Liessel heeft de gemeente drie beveiligingscamera’s geplaatst rondom ’t Zand 17, als aanvulling op de veiligheidsmaatregelen die het COA al had genomen. Reden hiervoor is dat de gemeente signalen ontving over incidenten en dreigementen rondom de opvanglocatie. De gemeente zegt deze signalen serieus te nemen en heeft daarom voorzorgsmaatregelen getroffen.

Klankbord- en activiteitengroep
Er zijn ondertussen twee groepen in het leven geroepen om de band tussen de vluchtelingen en inwoners van Liessel te versterken. De klankbordgroep bestaat uit onder meer mensen uit de straat, het verenigingsleven en ondernemers. Daarmee wil het COA regelmatig bespreken hoe het verblijf van de jongeren verloopt en welke nieuwe ontwikkelingen er zijn. Ook wordt bekeken wat er goed gaat en wat er beter zou kunnen.

Daarnaast is er een werkgroep van vrijwilligers die zich in wil zetten voor de jongeren en de opvanglocatie en die zich bezighoudt met het organiseren van activiteiten. Aanmelden voor één van de twee groepen kan door een email met je naam en adres te sturen naar amvliessel@coa.nl.

Om omwonenden een kijkje te geven op de locatie wordt er zaterdag 16 november van 13.00 tot 16.00 uur een open middag gehouden. Er worden dan rondleidingen op het terrein en in het pand gegeven en er zijn medewerkers van verschillende organisaties aanwezig om meer informatie te geven.

Foto: archief DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen