18.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneJubileumjaar Koninklijke Harmonie Deurne gaat van start op Koningsdag

Jubileumjaar Koninklijke Harmonie Deurne gaat van start op Koningsdag

Met de opening van de fototentoonstelling ‘Koninklijke Harmonie Deurne 150 jaar midden in Deurne’ gaat op Koningsdag het jubileumjaar voor het muziekkorps van start. De expositie kijkt niet terug, maar juist vooruit. Geen oude foto’s en materialen uit de geschiedenis van de KHD, maar een actueel inkijkje in de Koninklijke Harmonie. 

Het muziekgezelschap bestaat uit een diverse groep mensen met verschillende achtergronden. Het zijn muzikanten van jong tot oud, die allen een gezamenlijke passie delen: plezier hebben in samen muziek maken. Dat is ook terug te zien op de beelden bij de tentoonstelling. Het resultaat is een verzameling foto’s van de KHD-leden in diverse samenstellingen. Ze zijn te zien als individuele muzikanten, maar ook met vrienden en familieleden. 

Fotografie en muziek
Fotograaf Roos Knijnenburg vertelt: “Hoe mooi is het om je passie voor fotografie en muziek samen te kunnen voegen.
De familie Knijnenburg is vanaf het ontstaan van de Koninklijke Harmonie betrokken geweest bij deze club. Het voelde daarom heel erg vertrouwd om met deze groep mensen aan de slag te gaan.” Roos heeft over een periode van ruim twee jaar muzikanten van de Koninklijke Harmonie Deurne gefotografeerd met hun instrument. Telkens op dezelfde locatie, namelijk de bestuurskamer van de KHD.

De opening van het jubileumjaar vindt zaterdag plaats om 15.30 uur in de Dr. Hub van Doornezaal in het eigen gebouw van de KHD aan de Harmoniestraat 2 in Deurne. Beschermheer van de KHD, Marc van Doorne geeft samen met voorzitter Piet Aarts van de KHD het startsein voor de feestelijkheden. De fototentoonstelling is te zien vanaf Koningsdag tot 1 juli in het Huis voor de Samenleving en in diverse etalages in het centrum van Deurne.

Muzikale cadeautjes
In het kader van het jubileumjaar vinden er naast Koningsdag ook op zondag 26 mei diverse activiteiten voor jong en oud plaats in het centrum van Deurne. Mensen kunnen dan rondwandelen of fietsen en ondertussen genieten van muzikale cadeautjes die op verschillende plekken worden ‘uitgedeeld’. 

Verder is er een Carrousel waarbij de deelnemers eerst verschillende locaties zoals de Ossenbeemd, de Scouting, het Pastoor Roefpark, de brandweerkazerne en het Martinetplein bezoeken om uiteindelijk terug te keren naar het centrum om een afsluitend concert van het Reünieorkest en het Groot Orkest bij te wonen. Voor dit gelegenheidscombo wordt geprobeerd om zo veel mogelijk oud-leden bijeen te brengen om het Reünieorkest te vormen. Het gezelschap wordt aangevuld met enkele huidige leden. 

Jeugdorkest
Dit jaar is het ook precies 60 jaar geleden dat het jeugdorkest van KHD Deurne werd opgericht. Op 23 juni kunnen mensen daarom tussen 10.30 uur en 11.30 uur luisteren naar wat de jeugd op blokfluit en andere instrumenten heeft geleerd. Ook het jeugdensemble zet haar beste beentje voor, evenals de jeugdslagwerkgroep en het jeugdslagwerkensemble. B
ij mooi weer zal het optreden buiten bij de Ossenbeemd plaatsvinden, bij slecht weer in de Harmoniezaal van de KHD.

Een week later, op 30 juni, trekt Het Groot Orkest, Het Nieuwe Orkest en de Slagwerkgroep door Deurne en worden een drietal locaties bezocht. Op die plekken worden mini-concerten verzorgd van een half uur met als thema filmmuziek. Het gezelschap treedt die dag van 12.30 uur tot 13.00 uur op bij het NS-station, van 14.00 uur tot 15.00 uur op de Markt en er wordt afgesloten van 15.30 uur tot 16.30 uur bij het Dinghuis.

Feestavond
Voor het jubileumprogramma van de Koninklijke Harmonie is er vervolgens op zaterdag 14 september een feestavond voor leden en genodigden om het 150-jarig bestaan te vieren. Vanaf 21.00 uur vindt er een ‘Harmoniebal’ plaats en staan deuren van Natuurpoort de Peel open voor leden, oud-leden en vrienden van de KHD van 18 jaar en ouder. 

De slagwerkgroep presenteert in verband met de festiviteiten op zaterdag 26 oktober in Cultuurcentrum Deurne een show met een mix van traditionele en eigentijdse percussiemuziek. Van opzwepende ritmes uit Afrika tot aanstekelijke beats van Latijns-Amerikaanse oorsprong.

Afsluiting
Op 1 en 2 november wordt met een concert in het cultuurcentrum het jubileumjaar van de Koninklijke Harmonie afgesloten. Het Nieuwe Orkest, de Slagwerkgroep en het Groot Orkest zorgen dan gezamenlijk vanaf 20.15 uur voor een gevarieerd programma waarbij zowel nieuwe als eerder gespeelde favorieten op de lessenaar liggen.

Foto: Roos Knijnenburg

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen