22.9 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneKei Gezond Festival brengt heel Deurne in beweging

Kei Gezond Festival brengt heel Deurne in beweging

Dat veel Deurnenaren met gezondheid bezig zijn, of willen zijn, bleek afgelopen zaterdag tijdens het Kei Gezond Festival. Op verschillende plekken in het centrum van Deurne konden bezoekers bewegen, een behandeling ondergaan of gewoon gezellig kletsen. Voor wie liever toekeek, stonden diverse demonstraties op het programma.

Het marktplein staat de hele dag in het teken van beweging. Voor het stadhuis staat een pumptrack, korte baan met bulten, waar BMX’ers, skaters en steppers hun kunsten laten zien, of oefenen om beter te worden.

Jong geleerd is oud gedaan
Dat gaat van piepjonge tot gepokte en gemazelde sporters. Een klein meisje op een loopfietsje trotseert de baan en kijkt voldaan als het gelukt is. Even later rijdt oud-topsporter en meervoudig BMX-kampioen Jeffrey Bignell op de pumptrack. Zijn sprongen en twists ogen spectaculair.

Voor degenen die van een rustig toertochtje houden, in plaats van een baan vol uitdagingen, is Stichting Duofietsen aanwezig. Mensen die, om wat voor reden dan ook, niet meer zelfstandig kunnen fietsen, kunnen in een duofiets samen met een vrijwilliger nog wel de ervaring beleven. Wie wil, kan vanmiddag een rondje uitproberen met een van de aanwezige vrijwilligers.

Ingrid Bloemers van Leef! Deurne, dat het festival organiseert, is blij om te zien dat jong en oud op het evenement afkomen. “We willen drie doelgroepen aanspreken, jongeren, volwassenen en ouderen. Tijdens de eerste editie vorig jaar waren er vooral 65-plussers. Nu zijn er ook gezinnen. Straks hebben we nog een ‘Chill in’ speciaal voor jongeren.”

Verschillende vormen van gezondheid
Het festival draait om gezondheid in de breedste zin van het woord, legt haar collega Anouk Sterk uit. “Gemeente Deurne vindt fysieke en mentale gezondheid belangrijk. Meedoen in de maatschappij en sociale contacten vallen hier ook onder. Daarom hebben we het ingedeeld in vier zones: ontspanning, beweging, gezondheid en ontmoeting.”

Een voorbeeld van zo’n ontmoetingsactiviteit is ‘Maatjes voor elkaar’ dat in de ochtend plaatsvond in het gemeentehuis. “Dit waren speeddates tussen mensen die een maatje zoeken om iets mee te ondernemen. Alle tien deelnemers hebben nu een afspraak met iemand. Één vrouw heeft zelfs drie activiteiten in één week”, vertelt Bloemers enthousiast.

Interesse in allerlei gebieden
De organisatie gaat voor ‘duurzaam resultaat’, zoals ze dit zelf noemt. “Dit houdt in dat alle deelnemende partijen – het zijn er zo’n vijftig – niet eenmalig hier een ‘trucje’ doen, maar proberen bezoekers aan zich te binden.” Dit kan op allerlei manieren. De sportaanbieders doelen op leden, de koren – in de ontmoetingszone – hopen op zangers en de stichtingen mikken op vrijwilligers.

Dat gezondheid voor iedereen iets anders inhoudt, is te zien aan de spreiding van bezoekers over de verschillende bezigheden. In de keuken van het Cultuurcentrum bijvoorbeeld heerst een gezellige drukte onder de dames die deelnemen aan een Arabische kookworkshop door vrouwengroep Tulp. Ondertussen trekt Sessie X, een muzikaal evenement voor nieuw talent, een aardige groep bezoekers buiten met stevige rockmuziek. Terwijl in de grote zaal van het theater mensen in een serene sfeer wachten op een behandeling van een energetisch therapeut. Het Kei Gezond Festival biedt elke Deurnenaar wat wils.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen