13.3 C
Deurne
donderdag 22 februari 2024
Home- Deurne'Keigaaf' in Deurne Peelrandbreuk ontdekken

‘Keigaaf’ in Deurne Peelrandbreuk ontdekken

Miljoenen jaren geleden barste de aardkorst van West Europa van de Middelandse Zee tot in de Noordzee. In Nederland heeft deze barst de naam Peelrandbreuk gekregen.

Weinig mensen weten wat de Peelrandbreuk is en waar die te vinden is. Een aantal bedrijven/organisaties in Deurne hebben de handen ineen geslagen om zoveel mogelijk mensen deze zomer de gelegenheid te geven om deze sporen uit het verleden in het Deurne van vandaag te bewonderen.

Van Deurne aan de zee tot het Peellandschap vandaag.
In de Ossenbeemd aan het Haageind in Deurne is van tot 1 november de expositie “KEIgaaf de Peelrandbreuk”. In het Toon Kortooms Park aan de Griendtsveenseweg in Deurne maak je kennis met de historie en ontginning van de Peel. De Deurnesche Peel met het hoogveen is mede kunnen ontstaan door de Peelrandbreuk. Bij Bijzonder Brabants aan de Breemortelweg in Deurne loopt de breuk dwars door de bijzondere groentetuin en kan je de breuk met de enorme grondwatersprong zien. In het Deurnese landschap zijn diverse bijzondere verschijnselen zichtbaar, die ontstaan zijn door de Peelrandbreuk. Zo zijn er de sloten met kwelvlies en de Brink in Liessel, waar onder meer fossiele walviswervels en haaientanden gevonden zijn.

Fietsroute
Door de Ossenbeemd is een nieuwe fietsroute samengesteld ‘Over de Peelrandbreuk naar de Peel’. De fietsroute is verkrijgbaar bij VVV Deurne en de deelnemende partijen.

Foto’s – webredactie

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen