17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneKerkwachten vertellen over Deurnese St. Willibrorduskerk: ‘Prachtig gebouw vol historie’

Kerkwachten vertellen over Deurnese St. Willibrorduskerk: ‘Prachtig gebouw vol historie’

De Sint Willibrorduskerk is één van de oudste gebouwen in Deurne en zit vol historische schatten. Vanaf dinsdag 2 mei tot eind oktober zijn deze weer te bezichtigen in de kerk aan de Markt. Twee kerkwachten zijn aanwezig om bezoekers te vertellen over de geschiedenis van de kerk en over wat er in het gebouw allemaal te zien is.

Met de bouw van de kerk werd begonnen in het begin van de 13e eeuw. De toren en de kolommen in het middenschip dateren nog uit die periode. In het midden van de 15e eeuw werd de kerk vergroot met een transept en een nieuw koor. Onder leiding van de beroemde architect Pierre Cuypers werd eind 19e eeuw een grootscheepse restauratie uitgevoerd in neogotische stijl.

Wiegersma
“Het is duidelijk een kerk gebleven. Er zijn diverse religieuze voorwerpen permanent tentoongesteld en ook de glas-in-lood ramen laten mooie religieuze afbeeldingen zien”, vertelt kerkwacht Ton Wouters. Hij legt uit dat het drieluik van Hendrik Wiegersma, de enorme schilderijen van Hans van Hoek en het beroemde gerestaureerde Smitsorgel het gebruik als kerk onderschrijven.

Heren van Doerne
Er zit volgens Wouters veel historie in het gebouw. “Als je afdaalt in de grafkelder van de heren van Doerne merk je hoe groot de invloed van de adel was in de laatmiddeleeuwse maatschappij. De klim naar de gewelven van de kerk via een eeuwenoude wenteltrap in de toren voert je nog verder terug in de tijd. Als je dwars door de dikke muren van de toren stapt kun je de tijd letterlijk voelen”, legt kerkwacht Ton Wouters uit. Voor een rondleiding over de gewelven wordt 2 euro per volwassene gevraagd. Kinderen en jongeren mogen gratis mee naar boven.

Twee altaren
Na Pinksteren start in de kerk de nieuwe wisseltentoonstelling: Van tafel tot altaar. Hierbij wordt ook aandacht besteedt aan de twee altaren die in de kerk staan. Er wordt uitleg gegeven over de ontwikkeling door de tijd, de rituelen en de voorwerpen die gebruikt werden bij en op altaren in het kader van de eredienst.

De Sint Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne is vanaf dinsdag 2 mei tot eind oktober elke middag van 14.00 tot 16.00 uur geopend. De toegang is gratis. Op maandag en de kermisdagen is de kerk gesloten. Meer informatie vind je op willibrorduskerkdeurne.nl.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen