Leerlingen van groep 8 van basisschool De Zonnebloem in Liessel hebben woensdag van dichtbij kunnen ervaren welke gevaren er in het verkeer op de loer liggen. Met een echte tractor en vrachtwagens werden demonstraties gegeven waarbij de kinderen mochten meerijden op de voertuigen om in de praktijk te zien wat het betekent als een verkeersdeelnemer zich in de dode hoek bevindt.
Al vroeg op woensdagochtend stonden de leerlingen en de leden van de verkeersgroep klaar in de school aan Het Hofke in Liessel. Het zou niet alleen een spannende, maar vooral ook leerzame dag worden. In kleine groepjes gingen de kinderen naar buiten en werden ze opgevangen door de verkeersgroep en mochten de leerlingen eerst een vragenlijst invullen over de dode hoek.
Spiegels
Daarna begint het verkeersavontuur dan echt met behulp van twee trucks van Loonbedrijf Kuunders uit Deurne en een tractor van Van Gog Agriservice uit Liessel. De eerste leerling mag instappen en klimt op de bestuurdersstoel met de chauffeur ernaast. Om te beginnen wordt eens goed in de spiegels gekeken om een indruk te krijgen van wat een bestuurder van zo’n groot voertuig nou allemaal ziet én vooral ook wat die niet ziet.
Daarna wordt voor de rit gewisseld van plaats en laat de chauffeur de kinderen in het echt zien hoe je vanuit de vrachtwagen of tractor bijvoorbeeld fietsers ziet. Via de Nieuwstraat gaat de reis naar het industrieterrein. Daar reed één van de leden van de werkgroep een stukje mee met de vrachtwagen of tractor om te laten zien wanneer je wel en wanneer je niet zichtbaar bent. “Nou gaan we inhalen en zie ik ze dus even helemaal niet”, vertelt de chauffeur aan de kinderen terwijl ze langs de fietsster afrijden. Even later komt de persoon op de tweewieler pas weer in beeld op de spiegels.
Gevaarlijk
Op een doodlopend stuk weg lieten ook een aantal verkeerspoppen langs de weg de leerlingen zien hoe gevaarlijk de dode hoek kan zijn voor voetgangers en fietsers. “Nou is hij helemaal weg, ik zie hem helemaal nergens”, zegt de chauffeur die met de vrachtwagen pal naast de pop staat. Voor de kinderen een ‘eye-opener’ die hen op deze manier leert dat ze in het verkeer niet altijd te zien zijn.
Hoewel de nieuwste modellen vrachtwagens zijn uitgerust met een dodehoekcamera, is ook dat geen garantie dat een fietser of voetganger altijd zichtbaar is. Een verkeersdeelnemer kan bijvoorbeeld ook niet zichtbaar zijn doordat deze zich achter de spiegel bevindt. Dan verdwijnt die fietser of voetganger vanuit het oogpunt van de chauffeur letterlijk achter één van de spiegels omdat die zo groot zijn en het zicht ontnemen.
Leerzame ervaring
Naast de dode hoek werden ook andere verkeerssituaties met de kinderen in de praktijk behandeld, zoals het voorrang geven aan een fietser als de vrachtwagen of tractor afdraait of een scenario waarin de fietser en vrachtwagen dezelfde bocht nemen.
Na afloop van de verkeersochtend kregen de leerlingen allemaal een sleutelhanger en een fietslampje cadeau. Bovendien zijn ze een leerzame ervaring rijker, denken de leden van de verkeersgroep: “Straks gaan we evalueren in ons complete team én in groep 8 en als iedereen nog steeds zo enthousiast is, wordt dit ons nieuwe jaarlijkse project!”
Filmpje
Het idee voor de praktijkles voor de kinderen kwam nadat Henriëtte van Gog een filmpje had gezien op internet en dat deelde met Lisanne van de werkgroep. Daarin waren kinderen te zien die met trucks en tractors mee mochten rijden om de dode hoek in de praktijk te ervaren. “Dat moeten we ook doen! Een super mooi project voor groep 8, want dan zijn ze goed voorbereid voor het voortgezet onderwijs”, concludeerde de verkeerswerkgroep.
Henriëtte vertelde haar man Noud van het plan, die op zijn beurt zijn broer Piet inlichtte. Ook zij waren meteen enthousiast over het project en wilden met de voertuigen van loonbedrijf Kuunders en Van Gog Agriservice een bijdrage leveren.
Ria, Peggy en Lisanne van de werkgroep onderzochten samen met juf Linda en meester Tim de haalbaarheid van het idee in verband met eventuele vergunningen, verzekeringen en aanwezigheid op de openbare weg. Daarom werd ook de gemeente Deurne betrokken bij het idee en deze stelde direct materialen beschikbaar van de gemeentewerf, zoals pionnen, palen en de zogeheten Victor Veilig-poppen.
Foto’s: Josanne van der Heijden