17.7 C
Deurne
zaterdag 18 mei 2024
Home- DeurneKNMI voorspelt zware regenbuien in regio Deurne; opnieuw code geel

KNMI voorspelt zware regenbuien in regio Deurne; opnieuw code geel

Voor de regio Deurne worden door het KNMI zware regenbuien voorspeld vanaf 14.00 uur op donderdagmiddag en geldt code geel. In Limburg is dat voor de middag en avond zelfs code oranje. Bepaalde delen van België hebben code rood afgekondigd.

De vraag is hoe exact de weersvoorspelling deze keer is. Afgelopen dinsdag was ook code geel ingesteld en voorspelde het KNMI onweersbuien, waarbij in korte tijd veel regen zou vallen en ook grote hagelstenen tot drie centimeter groot konden voor komen. Toch bleef het in Deurne twee dagen geleden bij een paar stevige regenbuien, terwijl de app van Buienradar liet zien dat een reeks onweersbuien precies over Deurne zou trekken. In de praktijk bleken die juist net langs Deurne af te gaan.

Zeven jaar geleden
Met de grote hagelstorm van precies zeven jaar geleden in het achterhoofd, namen verschillende mensen in Deurne afgelopen dinsdag voorzorgsmaatregelen door de auto in de garage te zetten of tuinmeubilair onder een afdak te plaatsen. Dat bleek na afloop niet nodig te zijn geweest, want zowel het KNMI als de verschillende weerapps zaten ernaast wat betreft de voorspelling voor de regio Deurne.

Weermodellen
Verschillende weerdeskundigen zeggen dat weerapps maar tot tien minuten vooruit een accurate voorspelling kunnen geven. Hoe verder je de app vooruit laat kijken, des te onnauwkeuriger wordt de voorspelling. Om te bepalen wat voor weer het wordt, maakt de app van Buienradar bijvoorbeeld gebruik van Meteoblue, een Europees weermodel. Terwijl Apple en Google het Amerikaanse model gebruiken en Weeronline allebei de modellen. Dit verklaart ook waarom de apps niet allemaal hetzelfde weer voorspellen.

Voor vanmiddag verwacht het KNMI in de regio Deurne tussen de 50 en 75 millimeter regen en mogelijk wateroverlast. In Limburg is er ook kans op onweer met hagelstenen tot 2 centimeter groot, windstoten tot 75 km/uur en veel neerslag in korte tijd. Ook de weerapp van Buienradar laat voor vanmiddag in de regio zware regenbuien zien.

Foto: screenshot Buienradar/Walter van Bussel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen