7.7 C
Deurne
dinsdag 23 april 2024
Home- DeurneNieuwe fietsroute Geopad Verheven Peel geopend; 40 kilometer toeren langs de Peelrandbreuk

Nieuwe fietsroute Geopad Verheven Peel geopend; 40 kilometer toeren langs de Peelrandbreuk

De Peel heeft er een nieuwe fietsroute bij van 40 kilometer lang, die door zowel Brabant als Limburg loopt. De recreatieve route volgt de Peelrandbreuk en doorkruist de gemeenten Deurne, Horst aan de Maas en Peel en Maas.

De opening van Geopad Verheven Peel vond donderdagochtend om 10.30 uur plaats bij het Peelmuseum aan de Griendtsveenseweg in America. Secretaris Piet Blankers van Stichting Veen en wethouders van de gemeenten Deurne, Horst aan de Maas en Peel en Maas mochten de fietsroute samen openen.

Peelrandbreuk
Op de grens van Brabant en Limburg is er sprake van een unieke geologische relatie tussen de Peelrandbreuk en het hoogveengebied Verheven Peel op de Peelhorst. Dat was voor initiatiefnemer Stichting Veen aanleiding om een fietsroute rondom de Peelrandbreuk te ontwikkelen. De hele route wordt via het knooppuntensysteem gereden en loopt vanaf de Peelrandbreuk bij de Wilbersput op de grens van Deurne en Peel en Maas via veengebied ’t Molentje naar het hoogveengebied de Verheven Peel.

“Verheven, als in goddelijk? Nee, het gebied is verheven in letterlijke zijn”, meldt Geopark Peelhorst en Maasvallei. Dit gebied ligt namelijk hoger en is van nature erg nat. Het is ontstaan door de Peelrandbreuk en de Tegelenbreuk die daar onder de grond liggen. Op dit hoge gebied liggen onder de grond lagen, waar het water niet door naar beneden kan wegzakken. Hierdoor ontstaan weer andere bijzondere zichtbare verschijnselen zoals wijst, veen en kwel en ook het hoogveen.

Excursiepunten
Op de route kom je 21 excursiepunten tegen waar je als fietser of wandelaar uitgelegd wordt wat de relatie is tussen de geologische eigenschappen van het gebied en het ontstaan van hoogveengebied de Verheven Peel, waartoe de Deurnese Peel, Mariapeel en enkele kleinere Peelrestanten behoren. De uitgebreide uitleg is gebundeld in een boekje, dat vanaf 26 juni verkrijgbaar is bij verschillende VVV-vestigingen, bibliotheken en recreatiegelegenheden in de gemeenten Deurne, Horst aan de Maas en Peel en Maas.

Om de informatie nog directer toegankelijk te maken, komen er op korte termijn bij de 21 punten Geopark-bordjes met een QR-code te staan, die verwijzen naar de bijbehorende informatie op de website van Geopark Peelhorst en Maasvallei.

Samenwerking
Net als de Peelrandbreuk zich niet laat beperken door gemeentelijke of provinciale grenzen, hebben Stichting Veen, gemeente Deurne, gemeente Horst aan de Maas en gemeente Peel en Maas dat ook niet laten doen bij de samenwerking afgelopen anderhalf jaar om de fietsroute te realiseren. Het initiatief is gefinancierd door de drie gemeenten en is mede tot stand gekomen dankzij een subsidie van de provincie Noord-Brabant.

Foto: Fiets4Daagse De Peel/Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen