18.2 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneKoninklijk paar arriveert in Deurne; na wandeling door Deurnsche Peel, gesprek met...

Koninklijk paar arriveert in Deurne; na wandeling door Deurnsche Peel, gesprek met boeren bij Toon Kortooms Park

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zijn donderdagochtend even na 10.00 uur aangekomen in Deurne voor een streekbezoek. Ze starten in de Deurnsche Peel waar zij een wandeling maken door het natuurgebied onder begeleiding van boswachter Lieke Verhoeven, omwonenden en afgevaardigden van Werkgroep Behoud de Peel en Waterschap Aa en Maas.

Het Koninklijk paar krijgt daar uitleg over het belang van natuurbehoud in het Natura 2000-gebied, de effecten van stikstofneerslag en de transitie van cultuurgrond naar natuurgrond. Er wordt ook stilgestaan bij de natuurbranden in de Peel.

In gesprek met boeren
Aansluitend gaan koning Willem-Alexander en koningin Máxima bij het Toon Kortooms Park in gesprek met een aantal boeren uit de omgeving over de gevolgen voor hun agrarische bedrijven van het voorgenomen stikstofbeleid en de nabijheid van natuurgebied de Deurnsche Peel.

‘Alex’ en ‘Max’
Boeren hebben langs de weg van Deurne richting Griendtsveen eerder deze week al met gekleurde balen hooi twee poppen gemaakt die op hun kop staan. Deze zijn in een wei naast de weg geplaatst en dragen de naam ‘Alex’ en ‘Max’. Donderdagochtend hebben de actievoerders de roep om aandacht voor hun situatie nog versterkt door langs de hele weg over meters lengte tientallen omgekeerde vlaggen op te hangen. De protestuiting is in zulke grote mate aanwezig dat deze vrijwel onmogelijk aan het oog van het Koninklijk paar kan ontsnappen.

Rustige protestactie
De actievoerders laten weten in te zetten op een rustige protestactie en geen confrontatie te willen zoeken: “Wij als boze boeren van Nederland hebben ter verwelkoming van het Koninklijk paar een paar toepasselijke poppen gemaakt. Ook hebben wij donderdagochtend tientallen vlaggen en spandoeken in de omgeving van het Toon Kortooms Park geplaatst. Daarna laten wij het gesprek gewoon doorgaan en zijn wij niet aanwezig. De uitgenodigde boeren zijn bekwaam genoeg om de problematiek uit te leggen.”

Gemert-Bakel
Na de gesprekken met boeren in Deurne, gaat het Koninklijk paar rond 11.30 uur door naar Gemert-Bakel waar ze worden ontvangen in het gemeentehuis waar ze zullen praten met zorgmedewerkers, een voormalige coronapatiënt, nabestaanden van coronaslachtoffers en andere betrokkenen over de impact van corona op de zorg en de samenleving in de Peel. Ook brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima aan het Boerenbondsmuseum.

Automotive Campus
In Helmond bezoekt het Koninklijk paar onder meer de Automotive Campus en maken ze een ritje in een zelfrijdende shuttle. Het streekbezoek wordt afgesloten met een rondetafelgesprek met diverse ondernemers die met hightech innoveren op het gebied van mobiliteit of energie.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen