21.6 C
Deurne
dinsdag 23 juli 2024
Home- DeurneKoperdieven slaan opnieuw toe bij Zonnepark De Vlaas in Deurne

Koperdieven slaan opnieuw toe bij Zonnepark De Vlaas in Deurne

Voor de tweede keer in een paar maanden tijd hebben koperdieven toegeslagen op Zonnepark De Vlaas in Deurne. Vorige week werd in de nacht van 21 op 22 juli opnieuw ongeveer 5 kilometer kabel gestolen. In mei gingen dieven er ook al met 100 kilometer kabel vandoor.

Bestuurslid Willem Buiter van het zonnepark schatte na de vorige diefstal al in dat de schade zou kunnen oplopen tot een miljoen en nu dus nog meer, terwijl het koper uit de 100 kilometer kabel volgens hem hooguit 5.000 tot 6.000 euro oplevert voor de dieven.

Herstelwerkzaamheden
De hoop bij het zonnepark was dat de schade binnen drie maanden na de eerste diefstal kon worden hersteld, zodat de panelen nog het laatste gedeelte van het zomerseizoen konden meepakken. Monteurs waren al bezig met herstelwerkzaamheden van de vorige keer dat het park werd getroffen, maar krijgen er nu nog meer werk bij.

“We gaan met al onze inzet proberen het park weer zo snel mogelijk in productie te krijgen. Ook de gemiste productie wordt in de schadeclaim bij de verzekering meegenomen”, zegt Buiter. Het is nog niet duidelijk hoeveel extra schade er nu wordt geleden door de tweede diefstal, deze leidt waarschijnlijk wel tot extra vertraging van de al gestarte reparatiewerkzaamheden. De vorige keer hadden de dieven een slot gesaboteerd, deze keer zijn ze over een hek geklommen om op het terrein te komen.

Internationale bendes
Branchevereniging Holland Solar denkt dat er groepen rondtrekkende dieven achter de recente acties in Nederland zitten. “Het is echt wel internationaal georganiseerd, deze bendes trekken door Europa. Je ziet bijvoorbeeld in Engeland dat het nu helemaal weg is, nu is Nederland aan de beurt. Het is zaak om ze uit Nederland te krijgen en dan zullen ze weer naar een ander land trekken om hun slag te slaan”, legt directeur Wijnand van Hooff van Holland Solar uit.

Foto: DMG

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen