25.9 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneKoperdieven stelen honderd kilometer kabel op Zonnepark de Vlaas in Deurne

Koperdieven stelen honderd kilometer kabel op Zonnepark de Vlaas in Deurne

Koperdieven hebben op Zonnepark de Vlaas in Deurne honderd kilometer kabel gestolen in de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 mei. De schade loopt op tot in de tonnen, volgens bestuurslid Willem Buiter van de Vlaas. Door de diefstal produceert het park op dit moment geen stroom meer.

Om op het terrein te komen, hebben de dieven het hek met toegangsbeveiliging gesaboteerd en is er enorme schade aangericht. De zogenoemde DC-bekabeling tussen de panelen en de omvormers is naar schatting voor meer dan de helft afgeknipt en meegenomen. De dieven hebben het voorzien op het koper in de kabels.

Honderd kilometer
“Onze installateur heeft aangegeven dat er bij de aanleg in 2018 ongeveer tweehonderd kilometer DC-kabel is gebruikt. Naar schatting is dus meer dan honderd kilometer kabel gestolen”, vertelt Buiter. Het bestuur van het zonnepark heeft aangifte gedaan bij de politie en is nog bezig met het bekijken van alle beelden van de camerabeveiliging.

Schade
De verwachting is volgens Buiter dat de schade van de koperdiefstal zal oplopen tot in de tonnen: “We zijn verzekerd voor schade en vervolgschade. We gaan met al onze inzet proberen het park weer zo snel mogelijk in productie te krijgen. Ook de gemiste productie wordt in de schadeclaim bij de verzekering meegenomen.”

Betrapt
Koperdieven sloegen eerder deze maand ook flink toe op een zonnepark bij het Friese Vegelinsoord. Daar werd ook voor tonnen schade aangericht en gaat het herstelwerk nog maanden duren. In april gebeurde hetzelfde bij een zonnepark in Rosmalen. Daar kon de politie toen drie personen oppakken nadat ze op heterdaad werden betrapt op koperdiefstal.

Foto: Zonnepark de Vlaas

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen