23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- VlierdenKoude en natte weer zorgt voor kort aspergeseizoen; ‘Planten hebben niet genoeg...

Koude en natte weer zorgt voor kort aspergeseizoen; ‘Planten hebben niet genoeg energie’

Al 35 jaar telen Carel en Cindy van der Putten uit Vlierden asperges, maar nog niet vaak zijn ze zo vroeg in het seizoen al moeten stoppen met de verkoop van het witte goud. Het koude weer en vooral de vele regen van vorige week hebben er voor gezorgd dat er al ver voor Sint-Jan op 24 juni geen asperges meer verkrijgbaar zijn bij de Vlierdense boerderijwinkel. Ook andere telers in de regio hebben last van het koude en natte weer.

“We zijn net bezig met het plastic van de grond te halen en op te ruimen”, vertelt Carel van der Putten. “Door de weersomstandigheden kunnen we elke dag maar een kleine hoeveelheid asperges steken. De planten hebben niet genoeg energie door de kou en vele regen om voor voldoende kilo’s te zorgen. Elke keer wordt er voorspeld dat er warmer weer aankomt, maar uiteindelijk gebeurt dat dan helaas niet.”

Pomp
Het oogsten van de asperges wordt er met de grote hoeveelheid neerslag van de afgelopen weken ook niet makkelijker op, legt Van der Putten uit: “We hebben een periode gehad waarin het telkens ’s nachts stevig regende. Dan moesten we nog voor de stekers konden beginnen eerst aan de gang met een pomp omdat de paden vol water stonden en te modderig waren om er door te kunnen lopen.”

Met het onvoldoende aantal kilo’s aan asperges zijn er volgens Carel van der Putten eigenlijk maar drie opties voor zijn boerderijwinkel: “Je kunt er natuurlijk voor kiezen om de winkel elke keer weer te openen en sluiten op wisselende tijden, maar dat is voor de klanten niet praktisch. Die weten dan ook niet waar ze aan toe zijn. Of je gaat asperges inkopen, maar dan ben je eigenlijk slechts een doorgeefluik. De enige andere mogelijkheid is om de winkel gewoon eerder te sluiten.”

“In de laatste week komen er altijd veel mensen die ons een warm hart toe dragen om voor de laatste keer van het seizoen asperges te halen. Dat is eigenlijk een soort afscheidsritueel en dat valt nu ineens abrupt weg. Dat is gewoon heel jammer, maar de natuur heeft anders beslist.”

Van der Putten heeft het nog niet vaak meegemaakt dat hij al zo vroeg de verkoop heeft moeten staken. “We hebben een paar jaar geleden wel eens meegemaakt dat we eerder zijn gestopt, maar dat was toen juist omdat het te droog en te heet was. Gelukkig waren de eerste asperges er door de zachte winter dit jaar al vroeg, bij ons deze keer op 13 maart”, zegt Carel van der Putten.

De Vlierdense aspergeteler verwacht dat de schade door het koude, natte en korte seizoen wel mee zal vallen voor hem: “We hebben een beperkt areaal en telen echt voor de verkoop in onze boerderijwinkel, maar er zijn collega’s bij die tientallen hectares aan aspergevelden hebben die zijn ondergelopen. Die hebben dan wel een flinke strop, want als de jonge aanplant in het water komt te staan, rotten ze gewoon weg.”

Vast klanten
Dat de asperges nu eerder dan normaal niet meer verkrijgbaar zijn vindt Van der Putten vooral vervelend voor zijn vaste klanten: “In de laatste week komen er altijd veel mensen die ons een warm hart toe dragen om voor de laatste keer van het seizoen asperges te halen. Dat is eigenlijk een soort afscheidsritueel en dat valt nu ineens abrupt weg. Dat is gewoon heel jammer, maar de natuur heeft anders beslist. Onze aardbeien zijn overigens nog wel verkrijgbaar in onze automaat”, besluit Van der Putten.

De Vlierdense asperges van Carel en Cindy werden in 2019 nog verkozen tot ‘Allerlekkerste Asperge’ door het Brabants Asperge Genootschap. Hiervoor proefde een tienkoppige jury blind 23 verschillende asperges en selecteerde toen de producten van Aspergeboerderij Van der Putten als winnaar.

Foto’s: Aspergeboerderij Van der Putten

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen