17.7 C
Deurne
zaterdag 22 juni 2024
Home- DeurneKunst van wereldberoemde ‘Koning van de Graffiti’ BLADE hangt gewoon in Deurnese...

Kunst van wereldberoemde ‘Koning van de Graffiti’ BLADE hangt gewoon in Deurnese galerij

Het is bij Unframed Art Gallery in Deurne al lang geen zeldzaamheid meer dat er werken van wereldwijd beroemde graffitikunstenaars hangen, maar vanaf vrijdag is er in de galerij aan de Stationsstraat kunst van een artiest te bewonderen die bekendstaat als ‘Koning van de Graffiti’.

Eigenaar Guillermo de Louw van Unframed Art Gallery is maar wat trots dat de werken van de Amerikaanse legende nu in Deurne hangen. “BLADE is echt niet ‘zomaar’ een bekende kunstenaar, maar gewoon de grootste van de grootste. Dit is de grondlegger van de graffitiwereld. Al in 1971 begon hij in de Bronx in New York met stiften zijn naam oftewel ‘tag’ op de binnenkant van bussen en op de buitenkant van de plaatselijke ‘postal trucks’ te schrijven. Ondertussen heeft hij in zijn hele leven op wel 5.000 treinen zijn kunstwerken achtergelaten”, vertelt De Louw.

Aardige boterham
BLADE oftewel Steve Ogburn zoals zijn echte naam luidt, is ook één van de eerste ‘street artists’ waarvan werk in musea belandde. “Hij heeft er echt zijn vak van kunnen maken en verdient er al jaren een aardige boterham mee. Tegenwoordig woont hij in Florida in een riante woning met zwembad en andere luxe, maar hij is ondanks zijn enorme bekendheid wel heel gewoon gebleven. Geen ‘attitude’ die je bij artiesten wel eens ziet”, zegt Guillermo de Louw.

De Deurnese galerijhouder verwacht dat het vrijdag bij de opening van de tentoonstelling flink druk gaat worden. “BLADE is er zelf ook voor uit Amerika overgekomen, dus alleen dat is al voor veel fans in de graffitiwereld een reden om erbij te zijn. Daarnaast komen er liefhebbers uit Spanje, Italië, Australië en een aantal toonaangevende collectors uit Parijs. Dat is echt de crème de la crème in deze scene”, legt Guillermo de Louw uit.

Niet de eerste keer
Hoewel het om een grote en wereldberoemde graffitister gaat, is het voor BLADE niet de eerste keer dat hij in Deurne is. Samen met andere ‘street artists’, zoals Quick en Ramellzee, verbleef hij vroeger al regelmatig in onze regio door de interesse van Henk Pijnenburg voor het werk van de New Yorkse kunstenaar. Hij was bestuurslid en voorzitter van de Stichting Beeldende Kunst Helmond en van 1978 tot 1989 was Pijnenburg adviseur aankopen moderne kunst van de gemeente voor de kunstcollectie van Museum Helmond.

“Henk zorgde onder andere voor BLADE dat zijn werk in ons land bekendheid kreeg en in vele musea terechtkwam. Hierdoor verbleef hij hier in het verleden vaak en maakte hij hier ook werken. In 2015 is er nog een tentoonstelling in Museum De Wieger geweest met werken van BLADE, Blast, Daze, Quick, Crash, Rammellzee en Lee. Allemaal grote namen uit New York”, vertelt De Louw.

Grote werken
Over groot gesproken; dat zijn de werken van BLADE ook. “Er zijn ook wel wat kleinere bij, maar er hangt er bijvoorbeeld ook eentje van 2.75 bij 1.70 meter”, zegt Guillermo. De graffiti van de Amerikaanse legende is na de opening van de tentoonstelling vrijdagmiddag drie maanden te zien bij Unframed Art Gallery in Deurne. “Dat is ook langer dan normaal voor een expositie, maar we hebben dan ook wel met werk te maken van een héle grote graffitikunstenaar.”

De bedoeling is uiteindelijk dat er ook werken worden verkocht, legt De Louw uit: “We zijn geen museum maar een galerij. Voor de kunst van BLADE komen er bij de opening al een aantal collectors kijken die interesse hebben en daarnaast verkopen we veel via onze website. Op afspraak kunnen geïnteresseerden bij ons altijd een kijkje komen nemen en komende vrijdag zijn we dus geopend voor de opening van de tentoonstelling van 17.00 tot 23.00 uur.” Unframed Art Gallery vind je aan de Stationsstraat 37 in Deurne.

Foto: Josanne van der Heijden/Martha Cooper/Graffiti Database

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen