0.2 C
Deurne
donderdag 21 november 2024
TOP-BANNER-ANIM-3-SEC
Home- DeurneKunstenaars ORO creëren, verkopen en gaan weer door met het volgende object

Kunstenaars ORO creëren, verkopen en gaan weer door met het volgende object

Wie het Martinetplein oversteekt, ziet ze misschien wel eens aan het werk: de kunstenaars van ORO. Officieel is ArtORO een dagbestedingsplek van de zorgaanbieder, maar wie binnenloopt ziet vooral kunst en hardwerkende mensen. DMG bezocht het atelier met bijbehorende winkel in het centrum van Deurne.

Twee dingen springen meteen in het oog als je het pand van de vroegere Schoenenreus betreedt, de enorme hoeveelheid kunstwerken en de kleurenrijkdom ervan. Schilderijen, beelden, vazen, schalen, glazen decoratie, kussens, kaarten en tassen staan te pronken in de kasten of voor de etalageruiten.

Het aanbod is divers. In het atelier is allerlei materiaal en gereedschap aanwezig om te werken met verschillende technieken. “Alles kan hier. We hebben bijvoorbeeld eigen ovens om keramiek en glaswerk af te bakken. Het is net zoals in een professioneel atelier”, vertelt begeleider Ilse van den Dungen.

Talenten ontdekken
“Het is belangrijk om variatie aan te bieden aan onze mensen. Soms willen ze eerst alleen tekenen, maar ontdekken ze hier nieuwe talenten van zichzelf. Rinke heeft bijvoorbeeld pas geleden geleerd hoe ze glas kan polijsten.” Het glazen decoratiebord van haar hand staat nu te schitteren in de etalage.

Van heel ander materiaal zijn de kunstwerken van Marscha. “Ik werk het liefst met stof. Dat doe ik al tien jaar. Ik naai, borduur en vilt. De ontwerpen maakt iemand anders voor mij.” Trots toont ze een geborduurd kussen met rozen erop en twee borduurwerken waar ze nog mee bezig is.

“Dat borduren is echt enorm veel werk”, vult haar begeleidster aan. “Daar moet je doorzettingsvermogen voor hebben.” Daarnaast maakt de Deurnese ook kaarten met vilten bloemen erop en zakjes die gebruikt worden als cadeauverpakking. “Ik vind het leuk als er dingen verkocht worden omdat ik dan weet dat het bij mensen thuis komt te staan.”

Kassa en cadeaus
Dat geldt ook voor Aniek die, naast schilderen en werken met papier-maché, op dinsdagen ook achter de kassa staat. Met een beetje hulp van Ilse heeft ze het betaalsysteem onder de knie. Maar eerst wordt ieder voorwerp zorgvuldig ingepakt als cadeau of zodat het niet kan beschadigen onderweg naar huis.

“Alles wat ik maak, bedenk ik zelf.” Ze laat een schetsboek zien. “Eerst teken ik het uit en dan begin ik.” De kunstenares is zo productief dat ze soms al aan iets nieuws wil beginnen, terwijl haar vorige werk nog niet af is. “Daarom maken we samen een planning”, vertelt Ilse.

Vandaag staat het werken aan een geverfde boomstam in haar schema. “Die heb ik eerst wit gemaakt. Daarna ben ik achtergrondkleuren gaan toevoegen en nu schilder ik er dieren uit de zee op.” Onder andere een schildpad en krab zijn in een stilistische stijl afgebeeld. Als de paal af is, wordt ‘ie vernist en op een steen gezet zodat het object kan dienen als tuindecoratie.

Gewoon doen
“Het is zo leuk om te zien hoe creatief ze zijn. Onze kunstenaars dóén gewoon. Ze denken niet na van tevoren of wachten op inspiratie, ze beginnen gewoon. Daar kan ik als beeldend kunstenaar nog iets van leren”, geeft de ORO-begeleidster toe.

In totaal werken er, wisselend per dag, zo’n twintig kunstenaars bij ArtORO. De openingstijden zijn van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 16.00 uur. Hoewel er ook deze ochtend enkele klanten binnenlopen, zou dit best wat vaker mogen gebeuren.

 

Ilse: “Voor sommige mensen is het misschien niet duidelijk dat we ook echt een winkel zijn. Daarom willen we nu meer naar buiten treden. We gaan een opvallend bord maken dat we buiten kunnen zetten als we open zijn. Genoeg kunstenaars hier in huis die daar iets moois van kunnen maken.”

Foto’s: Josanne van der Heijden

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen