11.4 C
Deurne
donderdag 18 april 2024
Home- DeurneKunstenares Jeanny van Lieshout vertelt over haar werk in Museum De Wieger

Kunstenares Jeanny van Lieshout vertelt over haar werk in Museum De Wieger

Kunstenares Jeanny van Lieshout is zondag 30 oktober van 13.00 tot 16.00 uur aanwezig in De Wieger in Deurne om over haar werk te vertellen, dat nog tot en met 15 januari 2023 te zien is in het Klein en Groot Atelier van het museum.

Naast het werk van Jeanny van Lieshout is de tentoonstelling ‘Vrouwenpalet’ te bezichtigen, waarin 24 vooruitstrevende vrouwelijke kunstenaars centraal staan.

Klein Atelier
Het werk ‘Women’s lib army 2012-2020′ van Van Lieshout bestaat inmiddels uit zo’n 600 portretten en begint met vrouwenportretten uit de kunstgeschiedenis, de literatuur, muziek en film.

Zelfportretten
Het zijn ontmoetingen waarbij telkens zelfportretten toegevoegd zijn in de vorm van aquarellen en gouaches van gekopieerde en vaak bewerkte foto’s uit kranten en van internet en zelfgemaakte foto’s. Soms zijn het herkenbare iconische foto’s, anderen zijn anoniem en worden zoals de kunstenares het verwoordt: ‘door het werk aan de vergetelheid ontrukt.’

Opkamer
In de zogenoemd ‘opkamer’ in De Wieger is een aantal beschilderde tassen uit het werk SHOPDOTCOM van Van Lieshout te zien. Het zijn papieren draagtassen die een symbool zijn van onze consumptiemaatschappij. Gaandeweg groeide de collectie en gingen de teksten op de tassen een rol spelen in het totaalbeeld van dit werk.

Groot Atelier
Het meest opvallende werk in deze ruimte is ‘Het vlot van de Medusa’, in olieverf op linnen in vier lagen geschilderd. Het laat het beeld zien van vluchtelingen in een tent die een schuilplaats zoeken. Het water stijgt, er worden streken uitgehaald met mensen, de dood is nabij.

Museum De Wieger
Het werk van Jeanny van Lieshout is te zien in Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg 29 in Deurne.

Foto: Jan Casper van Beek

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen