23.1 C
Deurne
zondag 21 juli 2024
Home- DeurneKunstwerk ‘Driedelige Kolom’ van Peter Hermans staat na 11 jaar weer fier...

Kunstwerk ‘Driedelige Kolom’ van Peter Hermans staat na 11 jaar weer fier rechtop in Deurne

Na elf jaar horizontaal opgeslagen te hebben gelegen in een loods van de gemeente staat sinds deze week het kunstwerk ‘Driedelige Kolom’ van Peter Hermans weer fier rechtop in Deurne met een vaste plek in het Tuinpad Park dat vrijdag 28 juni wordt geopend.

Dat het opvallende stalen monument een tweede leven krijgt, is dankzij de inzet van de vrijwilligers van Stichting Tuinpad van mijn Vader die het kunstwerk hebben opgeknapt. “Trots op het resultaat: door noeste arbeid hebben we het beeld van de Koolhof kunnen restaureren en herplaatsen in het nieuwe Tuinpad Park. Het is een echt ‘eye-catcher’ die je vanuit de Raadhuisstraat al ziet als je aan komt lopen”, zegt voorzitter Henry van den Berkmortel van de stichting.

Frans Hoebenshal
Voorheen stond het kunstwerk voor de Frans Hoebenshal, waar het in 1979 werd geplaatst. Bezoekers die bij de toenmalige sporthal aankwamen, werden jarenlang ‘begroet’ door de in het oog springende verticale kolommen. Daar kwam een einde aan met de sloop van de Frans Hoebenshal in 2013, waarna het kunstwerk door de gemeente uit elkaar is gehaald en werd opgeslagen.

Om de ‘Driedelige Kolom’ weer presentabel te maken, hebben de vrijwilligers nog wel flink wat werk moeten verrichten. “Het lag toch eigenlijk een beetje als oud vuil op de gemeentewerf en was bij het demonteren in 2013 ook beschadigd geraakt. We hebben het schoongemaakt en weer opgelapt. Daarbij kregen we ook hulp van het staalbewerkingsbedrijf van Joan van de Mortel die de drie kolommen weer helemaal heeft hersteld en ze weer rechtop in de oude staat heeft teruggebracht. En dat is allemaal gebeurd zonder kosten te maken. We hebben dus nu voor nop gewoon waardevolle kunst opnieuw tot leven kunnen brengen”, legt Van den Berkmortel uit.

Tweede poging
‘Driedelige Kolom’ is gemaakt door de toen 34-jarige beeldhouwer Peter Hermans die lang in Helenaveen woonde en werkte. Met zijn creatie was hij zo’n drie jaar bezig. Eigenlijk een jaar te lang, want de bedoeling was dat het kunstwerk de wijk Koolhof zou opsieren vanaf de opening van de sporthal in augustus 1978. Maar de drang tot perfectie van Hermans leidde er toe dat een eerste uitvoering van het object in de ogen van de kunstenaar geen goedkeuring kon vinden. Het achterliggende idee kwam er naar zijn mening niet voldoende in tot uitdrukking. Een tweede poging, waarbij de staalsoort werd aangepast, leverde volgens hem een beter resultaat op.

Hogeweg
Dat het kunstwerk nu een nieuwe plek heeft gekregen en de kunst van Hermans herontdekt kan worden, vindt de maker zelf ook een mooie ontwikkeling: “We hebben in de voorbereiding ook met Peter gesproken over onze plannen en hoe de ‘Driedelige Kolom’ weer precies in elkaar gezet moest worden. Hij vindt het natuurlijk ook fijn dat zijn werk niet meer in een donkere loods ligt, maar weer middenin het Deurnese centrum is te zien. Het mooie is dat er nu twee van zijn creaties aan de Hogeweg staan, want iets verderop staat ook nog zijn kunstwerk ‘Ritmische Vorm’.

Naast de twee werken in het centrum staan er in de gemeente Deurne nog meer creaties van Hermans. Onder meer aan de Zandbosweg is het beeld ‘The Warrior of the Dark Ages’ van de kunstenaar te zien en voor de kerk in Neerkant staat het kunstwerk ‘CC-100’.

Peter Hermans bleef altijd een fanatiek beeldhouwer tot 2006. In dat jaar kreeg hij een hersenstaminfarct met als gevolg dat hij zijn linkerarm niet meer kan gebruiken. Na zijn revalidatie stortte hij zich volledig op het schilderen. Hij maakt tegenwoordig op La Palma kleurrijke schilderijen op groot formaat.

Foto’s: DeurneWiki/Henry van den Berkmortel

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen