23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- St. JozefparochieRobert Kivits strijdt voor St. Jozefparochie mee met Talent in de Tent:...

Robert Kivits strijdt voor St. Jozefparochie mee met Talent in de Tent: ‘Ik word al herkend op straat’

De 40-jarige Robert Kivits uit de Sint Jozefparochie doet mee aan Talent in de Tent tijdens het jubileumweekend van ZSV eind november. Spijt van ‘ja’ zeggen tegen deelname aan de zangwedstrijd heeft hij zeker niet, maar hij vindt alle media-aandacht wel even wennen.

“Die poster met mijn kop erop hangt hier in de wijk op een doorgaande weg, recht voor de kerk. Dus iedereen die boodschappen gaat doen of naar de voetbalclub gaat, ziet dat bord staan. Mijn dochter vroeg al hoe lang ik dacht dat het zou duren voor iemand er een snorretje op heeft getekend”, lacht Kivits.

Geen dagelijkse kost
Hoewel Robert al wel wat zangervaring heeft in bandjes, is het geen dagelijkse kost om zijn stembanden op deze manier te gebruiken. “Ik heb een eigen interim- en adviesbedrijf en werk ook voor Van Grunsven Transport in Uden. Daarbij heb je niet zo gauw dat iemand je vraagt om een deuntje te zingen”, legt Kivits uit.

Dat hij nu toch meedoet aan Talent in de Tent heeft te maken met een spontane actie in het café. “We waren bij Het Perron met wat mensen en toen heb ik wat karaoke gezongen”, vertelt Robert. “Daarna vroeg iemand van SJVV op basis van mij gezang of ik niet mee wilde doen aan de wedstrijd van ZSV en dat ze daar uit elk dorp of wijk iemand voor nodig hadden. Ik had al een potje bier op, dus ik zei al vrij snel ‘ja’ zonder te weten waar ik nou eigenlijk aan was begonnen.”

Comfort zone
Ondertussen heeft Kivits al wel een beter beeld van wat er allemaal komt kijken bij de weg naar het optreden eind november: “Het is wel echt uit mijn comfort zone komen voor mij. Het zingen is niet zo het probleem, maar alles eromheen. Net als dat je dan op de radio bij DMG wordt geïnterviewd of dat alles wat ik nu zeg straks op de website van DMG is te lezen. Dat hoeft voor mij allemaal niet zo, ik blijf liever een beetje op de achtergrond. Aan de andere kant is het ook wel goed om het te doen, daar leer je ook weer van.”

“Ik zit nu eigenlijk pas op het punt dat ik alle teksten helemaal feilloos uit mijn hoofd kan zingen. Als je dat voor elkaar hebt, kun je helemaal op de zangkwaliteit concentreren.”

Bij de zanglessen leert Robert ondanks wat eerdere ervaring ook de nodige zaken die hem helpen bij zijn optreden tijdens Talent in de Tent. “We krijgen verschillende workshops en hebben ook allemaal een eigen zangcoach. Bij mij is dat Marloes Kooter, dus wat betreft de begeleiding zit dat wel goed. Zij hoort toch weer dingen die je zelf niet hoort als je aan het zingen bent”, aldus Kivits.

Voordat hij helemaal klaar is voor het optreden bij de zangwedstrijd heeft Robert nog wel wat te doen, beseft hij: “Ik zit nu eigenlijk pas op het punt dat ik alle teksten helemaal feilloos uit mijn hoofd kan zingen. Als je dat voor elkaar hebt, kun je je helemaal op de zangkwaliteit concentreren. Daar helpt Marloes me bij; ze let er op dat ik alle noten haal en zuiver zing, op de timing en de uitspraak.”

Krukken
Op het podium staan voor een volle zaal betekent dat je je als artiest ook moet kunnen presenteren. Dat wordt bij het oefenen voor Robert Kivits nog wel een uitdaging: “Ik heb een ongelukje gehad en wat gebroken, dus ik loop nu op krukken. Ik weet niet of we ook nog training krijgen in danspasjes of andere acrobatische bewegingen, maar dat zit er bij mij voorlopig niet in. Ik ben sowieso meer iemand die liever voor een wat meer statisch optreden kiest.”

Tegen de tijd dat Talent in de Tent plaatsvindt verwacht Robert weer gewoon vooruit te kunnen zonder krukken, maar op dit moment moet hij er nog wel even rekening mee houden. “Bij de groepsfoto die we op het bordes van de molen in de Zeilberg hebben gemaakt was dat ook een enorm gedoe. En daarna moesten we ook nog foto’s maken in de nok van de molen, heel handig dus”, zeg Robert met een lach.

Totaal verschillende stijlen
Of hij gaat winnen bij de zangwedstrijd is voor Kivits niet zo belangrijk: “Het gaat er vooral om dat we als deelnemers samen het publiek een leuke avond bezorgen.” Voor wat betreft zijn aandeel gaat dat volgens Robert wel lukken: “Ik heb nummers uitgekozen uit totaal verschillende stijlen. Het eerste nummer dat uit de jaren ’70 moest komen, is een stevige rocker geworden, de tweede een Nederlandstalig nummer waarbij ik enorm de hoogte in moet gaan en mocht ik in de finale terechtkomen; dan heb ik nog een Engelstalige meezinger achter de hand waarbij ik met mijn stem juist de diepte in ga.”

De nummers die Robert gaat zingen zijn niet allemaal meteen ook zijn favoriete nummers. “Daar doe je het niet voor, het gaat om de bezoekers in de tent. Omdat daar mensen van alle leeftijden komen, is mijn repertoire dus ook heel gevarieerd en interessant voor jong en oud”, legt Robert Kivits uit. Hoe hij gaat presteren bij Talent in de Tent, is nog even afwachten tot vrijdagavond 22 november.

Freddy Mercury
Ondertussen traint Robert nog stug door: “Ik heb nog niet zo heel veel thuis geoefend, maar ik begin nu ook al wat in de douche te zingen en dat gaat al heel aardig. Ik heb tenminste nog geen commentaar van mijn vrouw en drie kinderen gehoord.” Op de vraag wie hij zelf de beste zanger vindt, antwoordt hij resoluut: “Freddy Mercury! Dat is natuurlijk een heel mooi voorbeeld om na te streven en om van te dromen, maar dat ga ik zeker niet nadoen en wat mij betreft kan dat niveau ook niemand ooit meer evenaren of overtreffen.”

Foto’s: ZSV

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen