11.6 C
Deurne
vrijdag 24 mei 2024
Home- DeurneKunstwerk van Joep Coppens verplaatst; Grote Ringklauwvleugel kan weer worden ‘beleefd’

Kunstwerk van Joep Coppens verplaatst; Grote Ringklauwvleugel kan weer worden ‘beleefd’

Het bronzen kunstwerk Grote Ringklauwvleugel van de Vlierdense kunstenaar Joep Coppens heeft een nieuwe plek gekregen, midden in de wadi voor het station in Deurne. Het is onlangs verplaatst op wens van Coppens omdat het op de vorige locatie niet tot zijn recht kwam.

“Eindelijk is het gelukt om het beeld de plek te geven die het verdient”, vertellen Joep Coppens en zijn vrouw Els. “We zeiden wel eens gekscherend tegen elkaar: als we het nog maar meemaken dat het wordt verplaatst, maar dat is dus gelukkig nu toch gebeurd.” Ook Michel Lintermans van Coöperatie Stationspark is blij met de nieuwe locatie: “We zijn er jaren mee bezig geweest om dit voor elkaar te krijgen. Maandag 11 december wordt het beeld officieel op deze plek gepresenteerd in het bijzijn van onder meer wethouder Riny van Rinsum.”

Verhuizingen
Kunstenaar Joep Coppens hoopt dat dit de definitieve eindbestemming is voor de Grote Ringklauwvleugel, want het is niet de eerste verhuizing voor het beeld. Voor wie in de periode tussen november 1982 en december 2015 op basisschool De Piramide zat, komt het kunstwerk waarschijnlijk bekend voor omdat het toen tussen de school en de Frans Hoebenshal stond.

Met de komst van het nieuwe gebouw De Vlieger werd de Grote Ringklauwvleugel verhuisd naar een grasveldje tussen de stationsrestauratie en de fietsenstalling. Het idee was dat reizigers bij het in- en uitstappen van de trein het beeld zouden zien, maar het kunstwerk viel volgens Coppens niet op omdat het laag op de grond en te verscholen stond opgesteld.

Drie meter hoog
Daarom vroeg het kunstenaarsechtpaar Joep en Els eind 2022 een omgevingsvergunning aan om de Grote Ringklauwvleugel te mogen verplaatsen. Bij de wadi ten noorden van de parkeerplaats voor het station was in hun ogen de ideale plek. Het beeld moest wel hoger dan voorheen moeten komen staan.

De verplaatsing van het kunstwerk en de realisatie van de drie meter hoge sokkel waarop het beeld nu staat, werden uitgevoerd door het bouwbedrijf van zoon Lendert. De hoogte in combinatie met de nieuwe plek in het groengebied zorgt er volgens Joep en Els Coppens voor dat het kunstwerk nu beter ‘beleefd’ wordt.

Organische vormen
De Grote Ringklauwvleugel van Coppens is 1.52 meter hoog, 1.84 meter breed en 1.87 meter lang. Het bestaat uit organische vormen uit de natuur, zoals een schelpachtige vorm (vleugel), de klauw van een roofdier (klauw) en een grote ronde boog (ring), drie elementen waaraan het beeld de naam Ringklauwvleugel te danken heeft.

In de gemeente Deurne staan meerdere beelden die door Joep Coppens zijn gemaakt, zoals onder andere de Grote Hoornkruik, Golvend water, De tand des tijds, Samoerai, het Franciscanessenbeeld en In Slagorde. Maar ook het beeld midden in de fontein in het Pastoor Roespark in Deurne en het Tempeltje bij de vindplaats van de Gouden Helm in Helenaveen zijn kunstwerken gemaakt door Coppens.

Wandelroutes
VVV Deurne heeft twee wandelroutes van ruim 5 kilometer ontwikkeld, waarbij je verschillende beelden en andere kunst ziet, waaronder de Grote Hoornkruik, Samoerai, In slagorde en de Grote Ringklauwvleugel van Joep Coppens. Beide routes starten vanaf de Markt in het centrum van Deurne.

Via QR-codes bij de kunstobjecten kun je er met behulp van je mobiele telefoon meer informatie over krijgen. Deze is verzameld op DeurneWiki en de Deurnese historische encyclopedie van Heemkundekring H.N. Ouwerling. De twee kunstroutes zijn verkrijgbaar bij VVV Deurne aan de Kerkstraat 2c in Deurne. Je kunt de routekaart ook als PDF downloaden via deze link: landvandepeel.nl/Deurne-uit-de-kunst

Meer beelden van Coppens vind je ook in de openbare beeldentuin die Joep en Els hebben bij hun woonhuis naast de windmolen van Vlierden. In de tuin staan vijftien bronzen kunstwerken van de hand van Joep Coppens. Op afspraak kun je een rondleiding door de beeldentuin en expositieruimte Molenrijn krijgen. Hiervoor kun je mailen naar joepenelscoppens@gmail.com.

Foto’s: VVV Deurne/Marinus Biemans

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen