7.7 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneLandelijke campagne zelfmoordpreventie gestart in Deurne met plaatsing 1K Z1E J3-plaquette op...

Landelijke campagne zelfmoordpreventie gestart in Deurne met plaatsing 1K Z1E J3-plaquette op bankje

Wethouder Tom Oomen van gemeente Deurne en bestuursvoorzitter Ingrid de Vries van het TEJO-huis hebben vrijdagmiddag om 12.00 uur een zogeheten ‘1K Z1E J3-plaquette’ aangebracht op een bankje aan de Markt in Deurne. Deze symbolische handeling is de aftrap van de Deurnese deelname aan de landelijke campagne ‘Samen minder suïcide’.

De plaquette met de tekst ‘1K Z1E J3’ verwijst naar het landelijk telefoonnummer 113 voor zelfmoordpreventie. Sinds september 2022 staan er door heel Nederland al meer dan 1.000 bankjes met de plaquette en de tekst ‘Een goed gesprek begint met iemand écht zien’. De banken zijn verder voorzien van het ‘1K Z1E J3’-logo en een QR-code.

Taboe
De campagne moet mensen aansporen om het gesprek met elkaar te starten over suïcide, legt Ingrid de Vries van het TEJO-huis in Deurne uit: “Er rust nog steeds een taboe op het praten over zelfdoding. Terwijl een gesprek juist enorm kan opluchten en het begin kan zijn van een oplossing. Iedereen kan een luisterend oor bieden, dat is spannend maar niet moeilijk. Net als bij ons TEJO-huis bieden deze bankjes ruimte voor dit luisterend oor, waarin je iemand écht ziet en écht luistert.”

Negentien bankjes
Het bestuur van het TEJO-huis nam het initiatief om in de gemeente Deurne negentien bankjes te voorzien van een plaquette. Er is een selectie gemaakt van een aantal plaatsen in Deurne zelf, omliggende wijken, kerkdorpen en op recreatieve locaties in het buitengebied. “Een preventieve aanpak is bij dit thema van groot belang en de uitgangspunten van deze actie passen bij het goed, gezond en gelukkig Deurne waar wij naar streven. We moedigen het initiatief van het TEJO-huis aan en faciliteren dit graag. Ieder gesprek dat hierdoor wél gevoerd wordt, kan letterlijk voor iemand van levensbelang zijn”, zegt wethouder Oomen.

Achter veel van de plaquettes zit een bijzonder verhaal dat 113 Zelfmoordpreventie deelt op hun website om anderen te inspireren, motiveren en om te helpen het taboe te doorbreken. Op ikzieje.nl kun je deze verhalen lezen. ‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen te zorgen voor minder zelfmoorgevallen. Meer informatie op vind je op 113.nl of je kunt bellen met 0800-0113.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen