12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneLangs de Aa-oevers: lezingencyclus over ontwikkeling Beekdal Aa-Zuid

Langs de Aa-oevers: lezingencyclus over ontwikkeling Beekdal Aa-Zuid

Voor dit herfst- en winterseizoen organiseren de erfgoed-instellingen van de gemeenten Deurne, Asten en Someren, het RHCe (Regionaal Historisch Centrum Eindhoven) en Museum Klok & Peel een gezamenlijke lezingencyclus over de ontwikkeling en geschiedenis van de Aa.

Geïnspireerd door het duurzaamheidsproject Beekdal-ontwikkeling Aa-Zuid (Waterschap Aa en Maas) vertellen vier sprekers over de betekenis van de Aa door de eeuwen heen.

18de-eeuwse waterstaatkundige
De aftrap voor de lezingencyclus is op 3 oktober in Sociaal Cultureelcentrum Den Draai in Deurne-Zeilberg met gastspreker Ruud van Nooijen uit Boxtel. Hij laat zijn publiek naar het Aa-dal kijken door de ogen van de 18de-eeuwse waterstaatkundige Hendrik Verhees via diens metingen en schetsen van de Aa. De tweede lezing uit de cyclus is op 21 november in Museum Klok & Peel. Spreker is dan bioloog-archeoloog Theo de Jong uit Aarle-Rixtel. Hij vertelt over de betekenis van opgegraven dierlijke botresten langs de Aa.

Kastelenbouw
Op 16 januari 2023 verzorgt Diana Daelmans uit Deurne namens Waterschap Aa en Maas in Museum Klok & Peel een lezing over het eerherstel van de Aa als een door het landschap meanderende beek. Op 13 februari 2023 sluit historicus Bas Aarts de lezingencyclus Langs de Aa-oevers in Den Draai af met een lezing over kastelenbouw in het stroomgebied van de Aa.

De lezingen vinden plaats in Sociaal Cultureelcentrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne-Zeilberg en in Museum Klok & Peel aan de Ostaderstraat 23 in Asten en alle bijeenkomsten beginnen om 20.00 uur met inloop vanaf 19.30 uur.

Foto: Frans van den Boomen

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen