15.9 C
Deurne
vrijdag 21 juni 2024
Home- DeurneLeegstand in gemeente Deurne daalt maar nog steeds veel winkelpanden niet in...

Leegstand in gemeente Deurne daalt maar nog steeds veel winkelpanden niet in gebruik

De leegstand van panden in de gemeente Deurne is gedaald van 2,4 procent in 2021 naar 2 procent vorig jaar. Toch staan er in onze gemeente van de 15.330 zogenoemde verblijfsobjecten nog steeds ongeveer 260 leeg. Van die panden zijn er 100 al meer dan een jaar niet in gebruik. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in de Landelijke Monitor Leegstand 2021 en 2022.

In dit onderzoek is de administratieve leegstand voor alle soorten vastgoed bepaald, er is niet in de praktijk getoetst of er daadwerkelijk mensen wonen of dat er een bedrijf of instelling actief is op het adres.

Winkelpanden
Voor de gemeente Deurne wijzen de cijfers uit dat zo’n 40.750m2 gebouwoppervlakte stof staat te verzamelen. Dat zijn in onze gemeente vooral panden die onder de categorie winkels vallen, 9 procent van de leegstaande gebouwen zijn winkelpanden. Landelijk gezien waren kantoorgebouwen vorig jaar het vaakst niet in gebruik.

Woningbouw
De leegstand in het centrum van Deurne heeft de gemeente afgelopen jaren weten te verminderen door de ombouw van lege zakelijke panden naar woningen zoals onder meer in de Kerkstraat, Molenstraat, Stationsstraat, Stationsplein en Helmondseweg. Op andere plekken maken bedrijfspanden plaats voor nieuwe woningbouw zoals bij het oude postkantoor waar appartementencomplex de Posthoek wordt gebouwd en de Vijfsprong waar appartementen in aanbouw zijn in plaats van het voormalig notariskantoor aan de Lagekerk.

Omkatten
Veel gemeenten zijn om leegstand aan te pakken ook een stuk makkelijker geworden in het veranderen van de bestemming van een pand. Vroeger moest je als ondernemer bergen verzetten om je winkelpand te kunnen verkopen om er dan woningen van te laten maken. Tegenwoordig zijn er zelfs gemeenten waar je subsidie krijgt, als je winkelruimte laat omkatten naar woonruimte.

Stimuleringsregeling
Deze ontwikkeling wordt ook in Deurne ondersteund. Wethouder Marinus Biemans legt uit: “We hebben niet voor niets een stimuleringsregeling waarbij de gemeente meebetaalt aan de kosten van een schetsplan of een haalbaarheidsonderzoek.” Ook is er een aanjaagteam dat dient als vraagbaak voor ondernemers en pandeigenaren die een winkel tot woning om willen dopen.

Pandenbank
Verder is vorig jaar in Deurne gestart met de Pandenbank; een webpagina waarmee gemeente Deurne, Centrummanagement Deurne en andere belanghebbenden hopen dat de leegstand van panden in het centrum zal verminderen. Op de website van Centrummanagement Deurne is een overzicht geplaatst van alle panden die op dit moment leegstaan.

Foto: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen