12.4 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurnePortugese toppianiste Vera Fonte treedt op in Willibrorduskerk Deurne

Portugese toppianiste Vera Fonte treedt op in Willibrorduskerk Deurne

Dit weekend klinken er in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne de muzikale kunsten van verschillende topmuzikanten. Dat begon vrijdagmiddag met een benefietconcert voor Oekraïne door de violiste Vlada Nabutovska en pianiste Tetyana Andruhiv. Op zondag 19 maart geeft de Portugese toppianiste Vera Fonte de recital ‘Licht en Schaduwen’ in de kerk.

De muzikante behaalde haar bachelordiploma piano en masterdiploma muziekonderwijs aan de Universiteit van Minho (Braga, Portugal), waar ze studeerde bij pianist Luís Pipa. In 2020 promoveerde ze aan het Royal College of Music in Londen. Tijdens haar studie in Londen deed ze onderzoek naar het onthouden van muziek.

Royal College of Music
Gedurende haar hele carrière is Vera onderscheiden met verschillende nationale en internationale prijzen bij piano- en kamermuziekconcoursen. De afgelopen jaren gaf ze verschillende solo- en kamermuziekconcerten in landen als Portugal, Italië, Servië, Engeland en Nederland. Ze werd ook uitgenodigd om op te treden bij diverse festivals. Op het gebied van hedendaagse muziek heeft Vera samengewerkt met diverse componisten van het Royal College of Music en heeft ze onder andere stukken van Portugese componisten in première gebracht.

Lezingen en workshops
Naast haar activiteiten als uitvoerend pianiste heeft Vera van 2015 tot 2016 gewerkt als Graduate Teaching Assistent aan het Royal College of Music in Londen en heeft ze lezingen en workshops gegeven bij diverse onderwijsinstellingen. Sinds 2018 is ze gastprofessor en begeleidend pianiste bij de afdeling Muziek van de Universiteit van Minho en sinds 2021 aan de Escola Superior de Artes Aplicadas in Castelo Branco. Verder is ze vicevoorzitter van de European Piano Teachers Association (EPTA) van Portugal.

Het optreden van Vera Fonte vindt zondag 19 maart om 16.00 uur plaats in de St. Willibrorduskerk aan de Markt in Deurne. De entree is gratis. Na afloop kan een bij voorkeur digitale bijdrage worden gedaan om de Concertcyclus mogelijk te blijven maken.

Programma:

Schubert, F. (1797-1828). Piano Sonata in A minor, op. 143. D. 784.

 1. Allegro giusto
 2. Andante
 3. Allegro Vivace

 Debussy, C. (1862-1918). Pour le Piano.

 1. Prelude – Assez animé et très rythmé
 2. Sarabande – Avec une élégance grave et lente
 3. Toccata – Vif

 Pipa, L. (1960-). Sombras (Shadows).

 1. Lento – poco piu mosso – The relation between Light and Shadow, intersected by the flutter of a bird and the gurgle of Life among Nature.
 2. Moderato giocoso – The marionettes, lightened by brief evocations of the main theme, ending with the calmly descending Light.
 3. Andante tranquillo – The subtle floating of the balloons that rise and fall.
 4. Drammatico – Tranquillo – Agitato – Christ crucified, arbitrating the struggle between Good and Evil.
 5. Largo – The tranquility between Man and Nature.
 6. Grandioso – Presto agitato – The triumph of Light, culminating in the liberation of the marionettes and the blasting of the balloons, “in the twirl of destinies”.
- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen