15 C
Deurne
dinsdag 24 mei 2022
Home- Deurne Leerlingen Aventurijn Deurne presenteren ideeën voor Stichting Leergeld

[VIDEO] Leerlingen Aventurijn Deurne presenteren ideeën voor Stichting Leergeld

Leerlingen uit groep 7 en 8 van basisschool de Aventurijn in Deurne die in de Prodas-Kinderraad zitten, hebben afgelopen maand een onderzoek gedaan voor Stichting Leergeld. Dinsdag presenteerden de kinderen hun bevindingen in het Cultuurcentrum in Deurne aan onder meer Siska Veldman van Stichting Leergeld, burgemeester Greet Buter en wethouder Marinus Biemans van de gemeente Deurne.

De leerlingen hadden onder meer een plan bedacht waarbij kinderen uit gezinnen die het financieel moeilijk hebben, kortingsbonnen kunnen krijgen. Die worden verzameld op een soort van pinpas die je dan via de gemeente aan kunt vragen en waarmee je ook boodschappen kunt doen.

Ondersteuning
Stichting Leergeld wil graag alle kinderen bereiken in gezinnen waar het financieel moeilijk gaat en wil hierbij de adviezen en ideeën van de leerlingen van de Deurnese school gaan inzetten. Op dit moment worden ongeveer 360 kinderen door Stichting Leergeld geholpen; volgens cijfers van het CBS zouden ongeveer 500 kinderen in de gemeente Deurne in aanmerking kunnen komen voor ondersteuning.

‘Dingen die belangrijk zijn’
“Dat is heel naar als je altijd moet nadenken over of dingen wel of niet kunnen. Zeker als je aan het opgroeien bent, mee wilt doen met sporten, mee wilt doen met allerlei verenigingen en dingen die belangrijk zijn”, vertelt burgemeester Buter tijdens de presentatie.

Voedsel- en Kledingbank
Een deel van de leerlingen heeft onder andere onderzoek gedaan bij de Kledingbank, het andere deel van de Kinderraad heeft een bezoek gebracht aan de Voedselbank. Raff is één van de leerlingen die mee heeft gedaan aan het onderzoek. Hij geeft aan dat de drempel voor het gebruik van dit soort voorzieningen hoog ligt: “Je schaamt je omdat je daarheen moet. Je moet je aanmelden, dat moet toch ook kunnen zonder aanmelden.”

Overweldigend
Siska Veldman van Stichting Leergeld heeft veel waardering voor de ideeën die de kinderen hebben gepresenteerd. “Ik vond het echt overweldigend waar ze allemaal mee komen. Dat vind ik ook het mooie van zo’n opdracht bij de Kinderraad; wij zitten als volwassenen in een bepaald denkpatroon en je gaat al van te voren uit van bepaalde dingen. Terwijl kinderen dan juist met heel verfrissende ideeën kunnen komen. We hopen echt dat we daarmee de 140 kinderen die we nu nog niet bereiken, uiteindelijk ook kunnen helpen.”

Heel waardevol
Ook Sarah Snep van Prodas is enthousiast over wat de kinderen dinsdag in Deurne hebben gepresenteerd: “Fantastisch wanneer op zo’n dag alles bij elkaar komt en alle ideeën ook goed verwoord worden en goed overkomen op alle experts in de zaal. En dat daarover dan ook een gesprek plaatsvindt, dat is gewoon hartstikke mooi om te zien en heel waardevol. Dat zouden we veel vaker moeten doen. In gesprek gaan met de kinderen en luisteren naar hun ‘out of the box’ ideeën.”

De Kinderraad van Prodas gaat al sinds 2018 in de regio aan de slag met uitdagingen van bedrijven, organisaties en gemeenten. Het idee werd eerder door prinses Laurentien op landelijk niveau geïntroduceerd.

Bekijk hieronder een videoreportage van de presentatie van de Prodas-Kinderraad.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen