Van vier basisscholen uit Deurne, Asten en Someren gaan zo’n honderd leerlingen uit groep acht binnenkort een volledige schooldag op pelgrimstocht. De kinderen lopen onder leiding van een ervaren pelgrim een route van 12 kilometer door dorpen, over landwegen en door bossen in de regio.
Bij het project ‘Pelgrimstochten voor de jeugd’ dat in 2015 door Harry Keijsers is gestart, willen de pelgrims proberen om de leerlingen gevoeliger te maken voor hun eigen levensweg en hen te prikkelen om zichzelf af te vragen wie ze zijn, waar ze vandaan komen en waar ze naar toe gaan.
Wie je bent
Keijsers legt uit dat de kinderen net als de echte pelgrims op weg naar naar Santiago de Compostela kunnen ervaren tijdens de tocht dat je die reis kunt vergelijken met je eigen leven van de wieg tot het graf: “Daarin is sprake van loslaten, op weg gaan en aankomen. In je leven gaat het om wie je bent en wat je daarin en in het onderweg-zijn doet.”
De 100 deelnemende leerlingen zijn deze keer afkomstig van de Aventurijn en Gerardusschool in Deurne, De Horizon in Asten en de Antonius-school in Heusden. Ze gaan dit jaar tussen 27 februari en 19 maart in groepjes van vier kinderen door de omgeving pelgrimeren.
‘Cruz de ferro’
Bij de zusters in Asten leggen zij een van thuis meegebrachte steen bij het zogenoemde ‘cruz de ferro’. Daarop hebben de leerlingen in één woord opgeschreven waar ze moeite mee hebben of benoemen ze een last die ze niet langer met zich mee willen dragen. Onderweg wordt daarover gepraat en kunnen ze vragen stellen aan de pelgrim. Ook wordt door de kinderen met elkaar gesproken over hun thuis, hobby’s en van welke toekomst zij dromen, terwijl ze al wandelend genieten van de natuur.
“Na een rustpauze en het eten van het meegebrachte brood, kunnen de leerlingen in ‘t Kwartier in Asten luisteren naar ervaringen van één van de pelgrims en samen in een kring nadenken over wat stilte en licht met je kan doen. Hierbij kunnen ze ontdekken hoe je het voor elkaar krijgt om een bron van inspiratie kunt zijn”, vertelt Harry Keijsers.
De initiatiefnemer van het pelgrimsproject zegt dat de jeugd tijdens de dag in aanraking komt met wezenlijk aspecten van het leven zoals rust, stilte en aandacht voor jezelf en elkaar, die zij in de dagelijkse werkelijkheid weinig of niet tegenkomen: “Ze worden allen een ervaring rijker en hebben elkaar en zichzelf op die dag vaak anders leren zien en kennen. Zowel leerlingen, de leraar als ook pelgrims kijken steeds weer met tevredenheid terug op een geslaagde dag.”
Het project van Keijsers bestaat al een kleine 10 jaar en bij de komende tocht wordt de duizendste jonge pelgrim bij het eindpunt verwacht. Dubbel feest dus bij de pelgrimstocht voor de jeugd.
Foto: Harry Keijsers