11.4 C
Deurne
vrijdag 31 maart 2023
Home- DeurneLeerlingen lezen gemiddeld vijf boeken voor leesproject 'Scoor een Boek!'

Leerlingen lezen gemiddeld vijf boeken voor leesproject ‘Scoor een Boek!’

Zo’n 1.300 leerlingen uit groep 5 en 6 van 28 basisscholen uit een deel van de Peelregio lazen samen zoveel mogelijk boeken in de klas én thuis. Op 1 februari werd het startschot gegeven voor de tweede editie van Scoor een Boek! Tien weken later, op dinsdag 13 april was het eindsignaal ter afsluiting van dit sportieve leesproject in het stadion van Helmond Sport.

Op een feestelijke manier werd de eindscore bekendgemaakt: er zijn 6.349 boeken gelezen. Dit zijn gemiddeld vijf boeken per leerling, en dat betekent een mooie score.

Diverse manieren
De afgelopen weken hebben Helmond Sport spits Jordy Thomassen, de leesconsulenten van de Bibliotheek Helmond-Peel en de juffen en meesters van de 60 klassen die hebben meegedaan er alles aan gedaan om de leerlingen, hun ouders en broertjes en zusjes te stimuleren zoveel mogelijk boeken te lezen: van videoboodschappen tot online voorlezen. Tijdens de grote finale in het stadion van Helmond Sport werd de eindscore onthuld. Vanwege de coronamaatregelen konden de leerlingen er niet bij zijn, maar in de klas kon iedereen kijken en meedoen via een livestream. Presentator en cabaretier Leon van der Zanden praatte het event aan elkaar. Samen met mascotte Loewy the Cat, de spelers van Helmond Sport en dansgroep Hoomrun Dance Studios maakte hij er een waar feestje van voor de kinderen. Zo werden de kinderen aangemoedigd om mee te dansen en te bootcampen.

Vragen
Voorafgaand aan de afsluiting mochten de kinderen vragen insturen voor de spelers van Helmond Sport. Tijdens een Q&A kregen de spelers allerlei vragen voorgeschoteld. De klas met de leukste vraag kon een gesigneerde bal winnen.

Eindstand
Het spannendste moment werd voor het laatst bewaard. Hoeveel boeken hebben alle leerlingen samen gelezen? De boekendief leek nog even roet in het eten te gooien, maar uiteindelijk werd de eindscore van 6.349 gelezen boeken zichtbaar. Jordy Thomassen, het gezicht van deze leescampagne, is trots op alle kinderen die hebben meegedaan. “Er zijn superveel boeken gelezen, een topprestatie! Ik heb veel enthousiaste reacties gehoord van de kinderen en leerkrachten over het lezen. Daar doen we het voor!”.

Leesplezier
Dat is precies het doel van Scoor een Boek!: zorgen voor nog meer leesplezier bij kinderen. Kinderen die plezier beleven aan het lezen van boeken, lezen vaker en meer. Net als bij voetbal geldt: hoe meer je oefent, hoe beter je wordt. 1 op de 10 Nederlandse kinderen verlaat de basisschool met taal- en leesproblemen. Om dat probleem te tackelen, besloten de Bibliotheek Helmond-Peel en Helmond Sport de handen ineen te slaan met Scoor een Boek! Door voetbal en lezen te combineren wakkeren zij het leesplezier bij kinderen aan, om zo hun kansen te vergroten op een succesvolle taalontwikkeling en toekomst. Ook Jibb+ en Leef! Asten, Deurne en Someren waren betrokken bij dit project. Meer informatie is te vinden op de site van de bibliotheek.

De video over het eindsignaal is hieronder te bekijken.

Foto: bibliotheek Helmond-Peel

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen