5.4 C
Deurne
woensdag 24 april 2024
Home- DeurneLeerlingen Willibrord Gymnasium komen in actie tegen vervuiling Afrikaanse Victoriameer

Leerlingen Willibrord Gymnasium komen in actie tegen vervuiling Afrikaanse Victoriameer

Het Victoriameer is het grootste meer van Afrika en het op één na grootste zoetwatermeer op aarde. Op dit moment is Lake Victoria ernstig vervuild waardoor een tekort aan vis en schoon water ontstaat. Leerlingen van het Willibrord Gymnasium in Deurne kwamen via een leraar op hun school in contact met de Keniaanse klimaatactiviste Rahmina Paulette die aandacht vraagt voor de vervuiling van het meer en sloegen de handen ineen.

Samen houden ze woensdag 11 januari de protestactie ‘Let Lake Victoria Breathe Again’ in het Inspiratielab in Someren waarbij speeches worden gegeven door Rahmina en klimaatactivisten uit de Peel. Ook wordt er geld ingezameld om de actie tegen de vervuiling van Lake Victoria te steunen en zijn er muziekoptredens.

Drinkwater
Het meer dat zich bevindt in Oost-Afrika tussen Tanzania, Oeganda en Kenia is met een oppervlakte van 69.484 km² bijna zo groot als Nederland en België samen. Voor de bevolking om het water heen is het een belangrijke bron voor voedsel en drinkwater. Maar die wordt nu bedreigd omdat er door bedrijven schadelijke chemicaliën in worden geloosd en de oeverbegroeiing van het meer zich te sterk en eenzijdig ontwikkelt.

‘Tapijt’
Vooral de waterhyacint rukte de afgelopen tien jaar flink op in het Victoriameer. Door zijn snelle vermenigvuldiging vormt de plant een soort van ‘tapijt’ op het water. Hierdoor worden andere planten verdrongen en zakken ze naar de bodem. Omdat de ‘tapijten’ het zonlicht blokkeren, is de samenstelling van het meer dramatisch veranderd. Het water bevat voortaan minder zuurstof, waardoor het onleefbaar wordt voor andere planten en dieren.

Criminaliteit
De chemicaliën en het tekort aan zuurstof in het water beïnvloeden ook mensen die om het meer wonen. Zij zijn afhankelijk van Lake Victoria voor schoon drinkwater en vis. Door de tekorten gaan steeds meer jongeren de criminaliteit in en veel vrouwen en meisjes worden gedwongen tot prostitutie in ruil voor voedsel en drinkwater.

Gevaar
Reden voor de jonge Rahmina Paulette uit Kenia om in actie te komen. Zij doet dat vooral in het buitenland omdat het in haar land niet wordt gewaardeerd dat er aandacht komt voor de problemen en ze zou zelfs gevaar kunnen lopen als ze zich negatief uitlaat over de situatie. Het waterzuiveringsbedrijf en milieutoezichthouder Nema in Kenia ontkennen de vervuiling bijvoorbeeld volledig. Volgens de twee organisaties zou er niets aan de hand zijn met het water.

Zware metalen
Toch hebben onderzoeksjournalisten van de Nation Media Groep (NMG) in Kenia in het meer 52 monsters genomen op 28 locaties in Oeganda en Kenia. Daarin vonden ze zeven zware metalen zoals cadmium dat kanker veroorzaakt en chroom dat aandoeningen aan de luchtwegen kan veroorzaken. Ook zink, kwik en lood en extreem hoge concentraties poepbacteriën zoals E-coli werden aangetroffen.

Waterhyacint
“Wij hopen daarom dan ook dat deze actie de aandacht krijgt die het verdient”, zegt Pien Hoefnagels. Zij is één van de scholieren van het Willibrord Gymnasium uit Deurne die Rahmina steunen bij haar actie tegen de verschillende bedrijven die het chemisch afval in het Victoriameer lozen. De focus van de actie ligt niet enkel op de bedrijven maar ook op het probleem van de waterhyacint.

Zichzelf onderhouden
De plant die het meer overwoekert kan worden verzameld en er kunnen producten van worden gemaakt. Dat werk kan dan worden uitgevoerd door de vrouwen en meisjes die nu worden geraakt door de negatieve gevolgen van het vervuilde meer. De gedachte is, dat ze met het verwerken van de waterhyacint meteen een mogelijkheid hebben om zichzelf te onderhouden.

De actie vindt woensdag 11 januari plaats bij het Roger That Inspiratielab aan het Wilhelminaplein 27c in Someren en duurt van 15.30 tot 18.30 uur. De entree is gratis.

Foto: Facebook Rahmina Paulette

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen