3.2 C
Deurne
dinsdag 27 februari 2024
Home- DeurneLeges voor bouwplannen in Deurne flink verlaagd

Leges voor bouwplannen in Deurne flink verlaagd

Voor het aanvragen van een vergunning of een verzoek tot wijziging van het bestemmingsplan betaal je leges. Dit zijn kosten die je betaalt voor de uren die de gemeente bezig is met de beoordeling van de aanvraag. De gemeente Deurne heeft de legeskosten voor bestemmingsplannen flink verlaagd. Hierdoor wordt het voor inwoners een stuk voordeliger om een bouwplan te realiseren.

De leges voor bouwplannen binnen de bebouwde kom zijn verlaagd met ruim 40%. Voor plannen in het buitengebied is de verlaging 20 tot 25%, afhankelijk van wat het verzoek precies is. De verlaging van de kosten is hier minder, omdat de beoordeling meer tijd kost.

Per 1 januari 2017
Op dinsdag 21 maart heeft de gemeenteraad ingestemd met de nieuwe legesbedragen. De nieuwe bedragen zijn tot stand gekomen in een goede samenwerking tussen het college van burgemeester en wethouders en een werkgroep uit de gemeenteraad. De nieuwe legeskosten gaan met terugwerkende kracht in per 1 januari 2017. Iedereen die na die datum een principeverzoek, wijzigingsverzoek of verzoek tot herziening van het bestemmingsplan heeft ingediend, krijgt geld terug.

Minder uren en lager uurtarief
De kosten zijn verlaagd, omdat de gemeente een stuk efficiënter is gaan werken. Hierdoor kost een beoordeling veel minder uren. Kostte een beoordeling eerder nog gemiddeld 113 uur, nu is dat 100 uur (buitengebied) of 75 uur (binnen bebouwde kom). Daarnaast rekent de gemeente een lager uurtarief. Op die manier kost een principeverzoek, wijzigingsverzoek of verzoek tot herziening van het bestemmingsplan enkele duizenden euro’s per aanvraag minder. Deze kosten kan de aanvrager besparen óf investeren in het bouwplan zelf.

Samen aanvraag indienen leidt tot nog meer voordeel
Inwoners die samen een aanvraag indienen, kunnen nog eens extra voordeel behalen. Als je met twee tot vier mensen een zelfde aanvraag doet, betaal je samen maar één keer de legeskosten. Voor vijf tot en met acht aanvragen samen betaal je twee keer de kosten. Aanvragers kunnen op die manier de kosten delen. Zo betalen zij per persoon veel minder. Deze regeling kan interessant zijn voor bijvoorbeeld mensen in het buitengebied die hun agrarisch bedrijf willen omschakelen naar een woning. De gemeente wil hiermee het omschakelen naar wonen, en daarmee vermindering van het aantal veehouderijen, stimuleren. Ook binnen de bebouwde kom kunnen mensen samen een aanvraag doen en daarmee de kosten per persoon flink verlagen.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen