26.1 C
Deurne
donderdag 18 augustus 2022
Home- DeurneLekkage in Kanaal van Deurne na werkzaamheden; waterschap acht risico op blijvende...

Lekkage in Kanaal van Deurne na werkzaamheden; waterschap acht risico op blijvende schade klein

In het Kanaal van Deurne is een lekkage ontstaan nadat er werkzaamheden plaatsvonden voor het project Groot Onderhoud Peelkanalen. Het lek werd vorige week maandag ontdekt in de oostelijke kade van het Kanaal van Deurne. Het probleem was snel opgelost waardoor slechts een kleine hoeveelheid water vanuit het Kanaal van Deurne de Deurnsche Peel in is gestroomd.

Na de melding van de lekkage werd duidelijk dat er water tussen de houten damwand en de kade spoelde. Ondanks voorzorgsmaatregelen is toch een waterstroompje ontstaan. Dit heeft zand meegenomen waardoor een lekkage kon ontstaan.

Blokkeren
Medewerkers van de aannemer en waterschap Aa en Maas kwamen vervolgens snel in actie. Het waterschap heeft de wateraanvoer in het Kanaal van Deurne direct verlaagd en de aannemer heeft binnen een uur een grote stalen rijplaat aangebracht om de watertoevoer richting de doorbraak te blokkeren. Nadat de werkzaamheden afgerond waren, is de aanvoer van water in het Kanaal van Deurne weer hersteld.

Voedselarm water
Het waterschap geeft aan dat het Natura 2000-gebied Deurnsche Peel is gebaat bij voedselarm water. Het water in het Kanaal van Deurne is afkomstig vanuit de Maas en juist voedselrijk. “Het project Groot Onderhoud Peelkanalen is er dan ook op gericht om onder andere de kades van het Kanaal van Deurne op te knappen zodat er geen Maaswater in de Deurnsche Peel komt”, legt waterschap Aa en Maas uit. Omdat de lekkage van vorige week snel gestopt is, is maar een beperkte hoeveelheid water vanuit het Kanaal van Deurne de Deurnsche Peel in gestroomd. Het waterschap verwacht dat het risico op blijvende schade klein is.

Foto: waterschap Aa en Maas

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen