Bij de jaarlijkse verkiezing van het ‘Lekkerste Brabantse Worstenbroodje’ worden voortaan ook het ‘Meest Innovatieve Brabantse Worstenbroodje’ en het ‘Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje’ gekozen. In die laatste categorie heeft Ron van de Mortel van JPM Bakery uit Deurne afgelopen maandag de eerste prijs gewonnen. Zijn vegan creatie werd door de jury uitgeroepen tot ‘Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje’.
Van de Mortel is niet alleen trots op de erkenning, maar ook op het feit dat de broodjes een lokaal product zijn: “We hebben deze ontwikkeld in samenwerking met Job van Baars van Slow Food Masters”, vertelt de ondernemer aan DMG. “De ingrediënten zijn tarwe, oesterzwammen en lupinebonen van het land van Henk Kerkers. Het deeg bestaat gewoon uit bloem, water, zout en gist. Daarnaast hebben we er een heel goed uitgebalanceerde kruidenmix aan toegevoegd.”
Echt vegan
Vooral bij de kruiden is heel nauwkeurig gekeken dat ook die vegan zijn, legt Van de Mortel uit: “Je moet goed letten op de E-nummers van bepaalde kruidenmixen. Vaak bevat een kruidenmix een dierlijke gelatine vermomd onder een E nummer en dan zou het dus niet meer echt vegan zijn. In ons geval is de kruidenmix dus zeker wel honderd procent vegan.”
Het ontwikkelen van zo’n nieuw broodje is niet iets dat in een weekje geregeld is. “Dat is een heel proces van telkens iets maken, proeven en weer bijstellen. Dat kost elke keer een paar uur tijd, dus alles bij elkaar neemt dat dan zeker zo’n 120 uur in beslag, verspreid over een aantal maanden”, vertelt van de Mortel.
Structuur
De keuze van de ingrediënten voor het worstenbroodje is volgens de bakker niet alleen belangrijk voor de smaak. “Je wil natuurlijk dat het product ook een goede structuur heeft. Als je niet de juiste grondstoffen gebruikt, kan het broodje slapjes worden. Wij hebben gekozen voor een mix van ingrediënten die dat voorkomt”, legt Van de Mortel uit.
Mensen die het ‘Lekkerste Brabantse Vegan Worstenbroodje’ zelf eens willen proeven, kunnen vanaf maandag terecht bij de diepvriesspecialist-winkels in Deurne, Helmond en Veghel.
Foto: JPM Bakery