24.2 C
Deurne
maandag 2 oktober 2023
Home- DeurneLezing Heemkundekring H.N. Ouwerling over mensen en Peelrandbreuk

Lezing Heemkundekring H.N. Ouwerling over mensen en Peelrandbreuk

Heemkundekring ‘H.N.Ouwerling’ houdt op woensdag 19 oktober een lezing in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Zeilberg. De avond begint om 20.00 uur.

De lezing heeft als titel ‘Over mensen en de Peelrandbreuk’; de spreker is Jan Timmers.

Breuken
Breukbewegingen hebben het landschap in oostelijk Brabant voor een belangrijk deel gevormd. Er zijn hoogteverschillen ontstaan en de waterhuishouding is sterk beïnvloed. Dit, maar ook nog andere aspecten hadden invloed op de manier waarop mensen het landschap gebruikten en beleefden. In de lezing wordt ingegaan op allerlei bijzonderheden in de buurt van breuken en de manier waarop mensen daarvan gebruik hebben gemaakt en hoe ze ermee omgingen. Niet de oorzaak van het ontstaan van de Peelrandbreuk en de geologische verschijnselen vormen het zwaartepunt, maar wat je er nu nog van merkt en ziet in het landschap en wat mensen ermee deden.

De spreker
Jan Timmers is al veel jaren actief op het gebied van lokale en regionale geschiedenis, archeologie en historische geografie. Het is begonnen als hobby, maar heeft geleid tot publicaties en advieswerk. Het interessegebied groeide van Gemert tot oostelijk Brabant en de geschiedenis ván en ín het landschap is de rode draad daarin. Het begint met het ontstaan van het landschap als de basis voor het gebruik en de ontginning ervan. Langzaamaan zet de mens het landschap steeds meer naar zijn hand, waarvan vele historische landschapselementen getuigen. Over dit brede scala aan onderwerpen verzorgt Jan Timmers lezingen.

Foto: Heemkundekring

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen