11.3 C
Deurne
zondag 14 juli 2024
Home- DeurneLezing Heemkundekring over tekens op gebouwen

Lezing Heemkundekring over tekens op gebouwen

Op oude gebouwen vinden we tal van tekens en symbolen terug, van heel klein tot meters groot. Metselaarstekens zijn in West-Europa op meer dan 2200 locaties terug te vinden, in de provincie Noord-Brabant op een veertigtal gebouwen.

Ook in dakbedekkingen kwamen vergelijkbare symbolen voor. Muurankers waren steevast voorzien van smidstekens. Metselaars verwerkten (in onze regio) oude grafkruisen in kerkwanden. Vakwerkgebouwen zijn hier eerder beperkt maar ook hier zijn dezelfde tekens in terug te vinden…

Wat deed je wanneer de pest de helft van het dorp weg veegde en je wist niet hoe dat kwam? Wat had men verkeerd gedaan? De tijd dat men een bedevaart deed naar Sinte Apollonia tegen tandpijn is nog niet zover weg. Het (bij)-geloof is tijdens de voorbije eeuw sterk afgezwakt. Wij kunnen het ons niet echt meer voorstellen. Maar voor onze voorouders was het echter bittere ernst.

Vertrekkend van een analyse van het verschijnsel bijgeloof wordt dieper ingegaan op het bezwerend/beschermend gebruik van tekens. Na de focus te hebben gelegd op het waarom, wordt aan de hand van tal van voorbeelden ingegaan op de gekozen symbolen als metselaarstekens, smidstekens, tekens in dakpannen en vakwerkbouw, paardenschedels, dierenroosters voor kerkdeuren, diverse inserties in kerkmuren.

Marc Robben is een Belg, die vanuit zijn beroep ir. architect te maken kreeg met de tekens die mensen op oude gebouwen hadden achtergelaten. Hij is al meer dan 40 jaar architect. Bijgeloof, symbolen en tekens zijn al jaren een uit de kluiten gewassen hobby en onderzoeksobject van hem. Hij wil zijn bevindingen met ons delen op deze avond.

De lezing wordt woensdag 15 mei gehouden in de kleine zaal van Cultuurcentrum Martien van Doorne en begint om 20.00 uur.

(Foto: Heemkundekring)

 

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen