23.1 C
Deurne
donderdag 25 juli 2024
Home- DeurneLezing over Iconen bij Kunstcafé

Lezing over Iconen bij Kunstcafé

Delian de Brouwer verzorgt donderdag 28 september voor het Kunstcafé een lezing over en een demonstratie van het schilderen van iconen. Aanvang 20.00 uur in het Groot Atelier van Museum De Wieger aan de Oude Liesselseweg in Deurne. De toegang is gratis.

Zuster Delian de Brouwer zal een algemene toelichting geven op het ontstaan van iconen in zijn historische en religieuze context. Daarnaast zal zij ingaan op de verschillen tussen de diverse tradities, zoals die van de Byzantijnse, Russische en Griekse traditie. Ze laat ook enkele korte filmpjes zien waarin haar cursisten, volwassenen en kinderen, aan het werk zijn en vertellen over hun ervaringen. Daarna is er volop gelegenheid tot het stellen van vragen. Bijzonder is dat bezoekers ook hun eigen icoon mee kunnen brengen, zodat zuster De Brouwer daarop een toelichting kan geven.

Zuster Delian de Brouwer werd in 1968 lid van de congregatie Zusters van Liefde. Ze werkte als agoog in de sociale sector. Zo’n veertig jaar geleden ging zij zich verdiepen in iconen. Aanleiding daarvoor was dat haar medereligieuzen elkaar bij feestelijke gelegenheden wel eens iconen gaven. Zuster De Brouwer: “Ik had er eigenlijk helemaal niets mee. Maar van lieverlee werd ik nieuwsgierig naar de symbolische betekenis en de geschiedenis. Ik begon te zoeken naar het hart van de spiritualiteit van iconen in de breedste betekenis.” Ze studeerde facultatief de theologie van het oosters christendom aan de universiteit in Nijmegen en volgde vele jaren in binnen- en buitenland les in icoonschilderen. Haar werk was sinds 1993 op diverse tentoonstellingen te zien en sinds 2011 ook samen met dat van haar eigen leerlingen. Ze geeft lezingen en sinds  2004 ook cursussen icoonschilderen. Aanvankelijk in het klooster in Tilburg en momenteel in het atelier Nieuwenhof in Moergestel.

Centraal staan in haar cursussen zowel de techniek als de spiritualiteit vanuit de Russische traditie. Hoewel de traditie van icoonschilderen is vastgelegd in een canon, schildert zuster De Brouwer ook iconen naar eigen ontwerp. Zuster De Brouwer: “Elke icoon wordt geboren uit primaire grondstoffen als goud en natuurlijke pigmenten, waarbij je hand geleid wordt door je spiritualiteit. De religieuze traditie zorgt ervoor dat symbolen wereldwijd herkenbaar blijven.”

Het Kunstcafé met lezingen over kunst of aan kunst gerelateerde onderwerpen wordt georganiseerd door kunstenaars die deelnemen aan de Open Atlierdagen Deurne-Asten. Het is bedoeld als gelegenheid om elkaar en kunstliefhebbers in een interessante maar ongedwongen sfeer te ontmoeten. Het Kunstcafé, gepresenteerd door Nelly van Rijt, wordt afwisselend in Deurne en Asten gehouden.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen