10.4 C
Deurne
maandag 15 april 2024
Home- DeurneLezing over vergeten Peelschrijver Herman Maas in Den Draai Zeilberg

Lezing over vergeten Peelschrijver Herman Maas in Den Draai Zeilberg

Hij was een schrijver die opviel doordat hij zich in zijn publicaties vooral keerde tegen de gevestigde orde, maar toch is Herman Maas ondertussen een beetje in de vergetelheid geraakt. Zonde, vinden Jan Min uit Venray en Frans van de Pas uit Ysselsteyn. Daarom geven ze op woensdag 20 maart een lezing over deze in Oostrum geboren onderwijzer, publicist en schrijver.

Maas was vanaf het begin van schrijverscarrière een criticus van zowel de burgerlijke als de kerkelijke bestuurders. Op een scherpe toon werden door hem misstanden aan de kaak gesteld. Zo keerde Herman Maas zich nadrukkelijk tegen de Deurnese Verveningsmaatschappij. Hierdoor kreeg hij volop tegenwind te verduren en dat had een nadelige uitwerking op zijn maatschappelijke loopbaan.

Tijdens de bijeenkomst worden diverse publicaties van Herman Maas uit regionale bladen uitvoerig besproken door Min en Van de Pas. Ook zijn contact met heemkundekring H.N. Ouwerling uit Deurne kom tijdens deze lezing uitgebreid aan bod. Daarnaast worden diverse boeken beschreven en toegelicht. Met name zijn verhalen over de Peel en zijn directe omgeving worden besproken en ook het privéleven van de schrijver wordt in deze lezing behandeld. 

De twee sprekers bij de lezing zijn beide gespecialiseerd in de geschiedenis van de Peelregio. Jan Min is onder meer bekend vanwege zijn publicaties over de Venrayse geschiedenis in diverse bladen en boeken. Daarnaast verzorgde hij lezingen en was hij lid van onder andere de redactieraad van Rooynet en de museumcommissie van Vincent van Gogh. Daarnaast was Min jarenlang voorzitter van de Venrayse afdeling van het Limburgs Geschied- en Oudheidkundig Genootschap (LGOG).

Frans van de Pas is werkzaam geweest in het basisonderwijs in Deurne en heeft altijd veel affiniteit gehad met geschiedenis. Met name met het erfgoed van de regio spreekt Van de Pas aan. Onlangs verzorgde hij de les over ‘De Peel’ bij de basiscursus Streekgeschiedenis van de LGOG-afdeling Venray.

Onder zijn regie zijn in 2021 ook een vijftal onderwerpen verfilmd onder de naam ‘Pareltjes uit de geschiedenis van Deurne’. Verder verzorgde hij onder de naam ‘Passie voor Verhalen’ vertelvoorstellingen op scholen over verschillende historische onderwerpen. In vervolg op deze vertellingen maakte hij in 2023 de film ‘Terug naar het klein en groot kasteel’. 

De lezing door Jan Min en Frans van de Pas begint woensdag 20 maart om 20.00 uur in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne-Zeilberg.

Foto: Wikipedia

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen