17.1 C
Deurne
zondag 19 mei 2024
Home- DeurneLezing van Heemkundekring Deurne over wereld-schilder Lucas Gassel in Den Draai

Lezing van Heemkundekring Deurne over wereld-schilder Lucas Gassel in Den Draai

Heemkundekring H.N. Ouwerling in Deurne zet woensdag 22 maart de 16e-eeuwse schilder uit Peelland, Lucas Gassel in de spotlight. In de lezing van kunsthistoricus Ger Jacobs en oud-archivaris van Peelland, Hans van de Laarschot wordt ingegaan op de schilderkunst van Gassel maar ook de vraag of hij nou geboren is in Deurne of in Helmond. Zijn vader, ook een schilder, en zijn opa woonden namelijk met hun gezin in Deurne.

Om alle antwoorden op de vragen over Lucas Gassel te vinden, hebben Jacobs en Van de Laarschot vijf jaar onderzoek gedaan. Hun bevindingen hebben ze vastgelegd in het boek ‘Lucas Gassel, meester-schilder uit Helmond’ waarmee ze in 2019 de aanzet gaven voor het Lucas Gassel Jaar.

Gouden Eeuw
Het verhaal over de schilder begint in de Gouden Eeuw van Brabant waarin kunst en cultuur meer bloeiden in onze regio dan in andere Nederlanden. Lucas leerde in die tijd van zijn vader de eerste beginselen van het schildersambacht. Op jonge leeftijd trok hij naar de grote, excellente centra van Brabant. Eerst naar Antwerpen waar hij samenwerkte met bijvoorbeeld Joost van Cleef, vervolgens naar Brussel waar hij goed bevriend werd met Dominicus Lampsonius en waar hij zich ontwikkelde tot een ware meester van het landschap.

‘Soet prater’
Die prachtige landschappen trekken meteen de aandacht maar zijn werken verdienen het volgens Jacobs en Van de Laarschot om na die eerste globale blik diepgaander bekeken te worden: “Elke vierkante centimeter kan een tafereel laten zien uit het dagelijkse leven uit die Gouden Eeuw van Brabant. Gassel stond bekend als een ‘soet prater’. Zijn vertelsels tegen vrienden zet hij met zijn penseel voort in zijn werken. Ze hangen in musea over heel de wereld; van Mexico tot Oekraïne en van Spanje tot Nederland.” Sinds het Lucas Gassel Jaar in 2019-2020 kan in Museum Helmond één van zijn werken worden bewonderd. Een ander werk dichtbij, hangt in het museum Bonnefanten in Maastricht.

Liessel en Egypte
Van de meeste Gasselwerken zijn afbeeldingen opgenomen, die je thuis grondig onder de loupe kunt nemen, zoals ‘De vlucht naar Egypte’ met op de achtergrond een impressie van de oude kapel van Liessel. Ger en Hans zullen – soms met ‘soete praat’ – vertellen over de resultaten van hun onderzoek naar Lucas Gassel, zijn werken en zijn overduidelijke band met Deurne en Liessel.

De lezing vindt plaats op woensdag 22 maart in Sociaal Cultureel Centrum Den Draai aan de Blasiusstraat 2 in Deurne-Zeilberg en begint om 20.00 uur. Voor leden van Heemkundekring H.N. Ouwerling is de toegang gratis. Niet leden betalen 3 euro entree.

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen