14.3 C
Deurne
maandag 27 mei 2024
Home- DeurneLiesbeth Brabers is al 35 jaar ORO-vrijwilligster: ‘Geeft mij heel veel plezier’

Liesbeth Brabers is al 35 jaar ORO-vrijwilligster: ‘Geeft mij heel veel plezier’

Voor al het vrijwilligerswerk dat de 71-jarige Liesbeth Brabers heeft gedaan op veel plekken waaronder 35 jaar bij ORO, ontving ze afgelopen woensdag een lintje. In het feestelijk versierde Café de Honingpot op het Rijtven in Deurne kwamen vrienden, collega-vrijwilligers en haar familie bij elkaar om Liesbeth te verrassen. Uit handen van burgemeester Greet Buter ontving ze de onderscheiding Lid in de Orde van Oranje Nassau.

De kinderen van Liesbeth hadden haar aangemeld voor het lintje omdat ze al zo lang en zoveel vrijwilligerswerk verricht. Dat is bij Brabers met de paplepel ingegoten. “Bij ons thuis was dat vroeger heel normaal. Op mijn vijftiende deed ik al vrijwilligerswerk in Helmond-West. ‘Iets doen voor iemand anders’, zo werden wij opgevoed”, vertelt Liesbeth. Ze was als vrijwilligster onder meer actief bij basisschool Tijl Uilenspiegel die toen nog Heilige Geest school heette en ook bij het IVN. Vanaf 2005 is Liesbeth betrokken bij Wereldmuziekkoor Makandra, als actief lid, bestuurslid en voorzitter.

Paarden
Daarnaast zet zich al vanaf 1986 vrijwillig in voor ORO op het Rijtven in Deurne. “Lang geleden kwam ik Leo Ronde tegen op een manege in Helmond. We raakten aan de praat en ik was nieuwsgierig naar wat hij precies deed met de paarden en met mensen met een verstandelijke beperking. Ik ben gaan kijken op Het Rijtven en eigenlijk niet meer weggegaan”, vertelt Liesbeth eerder in een interview met ORO-Magazine. Ze dacht mee bij het ontwikkelen van een nieuwe paardenstal en begeleidde bewoners bij het paardrijden en gaf hen het vertrouwen dat ze verdienen en nodig hebben. Ook was Brabers ruim 16 jaar bezoekvrijwilliger van een cliënt bij ORO.

Knuffelproject
Op dit moment heeft Liesbeth haar eigen knuffelproject op de boerderij bij het Rijtven. Ze laat cliënten op een laagdrempelige manier kennismaken met verschillende dieren. Konijnen, cavia’s en een hond zorgen ervoor dat de dieren en cliënten dichterbij elkaar komen. In het versterken van de verbinding tussen dier en cliënt liggen volgens Liesbeth heel veel mogelijkheden. Ze krijgt daarvoor bij ORO de ruimte om haar inbreng tot leven te brengen. “Ik probeer er goed voor te waken dat ik geen werk van betaalde krachten ga overnemen. Ik wil graag iets toevoegen, de persoonlijke aandacht versterken, mijn eigen werk creëren en het is leuk dat ik dat ook mag”, legt Liesbeth uit.

Brabers wordt door ORO gezien als een betrokken en oprechte vrijwilliger waarbij de cliënt voorop staat: “Ze zoekt altijd naar mogelijkheden. Ze groeide de afgelopen 35 jaar uit tot iemand waar je nooit tevergeefs een beroep op deed”, laat de organisatie weten.

Foto’s: Harold van der Burgt

- Advertentie -
Lees ook

Meest Gelezen